Statutul special stabilit pentru regiunea transnistreană urmează să prevadă menținerea vectorului european al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.
Oficialul a specificat că este foarte dificil să numim „o perioadă anumită în care ar putea fi stabilit acest statut special”.
„Subiectul ar putea lua mai mult timp. Totuși, noul statut ar trebui să fie unul funcțional, să nu perturbeze stabilitatea socială, economică și politică a țării, să fie menținut vectorul european al R. Moldova și să fie îmbunătățită viața cetățenilor. Este important ca statul reintegrat să fie funcțional și să activeze în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Bălan.
Totodată, potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, în prezent, partea transnistreană refuză să discute careva aspecte politice. „Anterior am mai avut blocaje la alte subiecte, care am reușit să le depășim, sperăm că și la acest capitol eforturile noastre pentru demararea discuțiilor la subiectul reglementării politice să se încununeze cu succes. Este important ca după identificarea unei soluții să avem și un plan de dezvoltare a statului reintegrat prin păstrarea vectorului european și asigurarea bunăstării populației”, a menționat Gheorghe Bălan.
Discuțiile privind stabilirea unui statut special pentru regiunea din stânga Nistrului urmează să aibă loc, inclusiv, cu mediatorii și observatorii ce fac parte din formatul „5+2”.