Cauze ale durerilor de cap matinale

Pentru multe persoane durerile de cap matinale fac parte din rutina zilnică. Există mai multe tipuri de cefaleefiecare asociată cu un anumit factor de risc sau o cauză specifică. Specialiștii au realizat un top al celor mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale, iar acestea sunt:

1Tulburările de somn
Potrivit specialiștilot de la Institutul Indian de Neurologie, durerile de cap matinale pot fi provocate de sforăit sau de apneea în somn, adică întreruperea temporară a respirației în timpul dormitului. Studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că apneea în somn a fost asociată cu dureri frecvente de cap apărute în timpul dimineții. Acestea, împreună cu sforăitul regulat și alte semne ale apneei în somn trebuie raportate medicului. De multe ori, diagnosticarea și tratarea apneei sunt suficiente pentru a scăpa de durerile de cap matinale.
2. Depresia și anxietatea
Specialiștii atrag atenția că insomnia este un simptom des întâlnit al depresiei și anxietății, amândouă fiind factori de risc semnificativi pentru dureri de cap matinale recurente. Un studiu publicat anul trecut în revista The Journal of Headache and Pain a stabilit o legătură între tulburările de dispoziție, ca depresia și anxitetatea, și incidența durerilor de cap. Potrivit rezultatelor studiului, cea mai des întâlnită cefalee asociată cu cele două afecțiuni a fost cea cauzată de consumul execesiv de medicamente, urmată de cea cauzată de tensiune și de migrene.
3. Consumul de alcool și medicamente
Un studiu efectuat de o echipă de specialiști de la Universitatea Standford a demonstrat existența unei legături între durerile de cap și consumul de medicamente și alcool. La realizarea studiului au participat aproape 19 mii de europeni, iar datele au arătat că persoanele care consumă mai mult de șase pahare de alcool pe zi sunt mai predispuse cefaleelor matinale.  De asemenea, dintre participanții la studiu, cei care luau medicamente pentru tratarea depresiei, anxietății și insomniei au prezentat o rată mai mare cu până la 17.5% de a dezvolta dureri de cap.
4. Bruxismul
Bruxismul este o afecțiune des întâlnită, caracterizată prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare. Persoanele care suferă de această boală își pot scrâșni dinții sau încleșta maxilarele, fără să-și dea seama, în timpul somnului sau când sunt treze.  Potrivit unui studiu publicat în The Journal of the American Dental Association, bruxismul este o tulburare asociată stresului, care, în formă severă, poate provoca dureri frecvente de cap.
Sursa: SanatateaTV

Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale