Breaking News

Germania: Frondă a militanților social-democrați împotriva unei alianțe cu Merkel

#NoGroKo! (Nu ‘marii coaliții’): cu acest hashtag imprimat pe tricouri, pe sacoșe din pânză și pliante, militanți social-democrați își manifestă opoziția pentru o nouă alianță guvernamentală cu formațiunea conservatoare a cancelarului german Angela Merkel, relatează marți AFP.

Printre cei care se pronunță împotriva unei apropieri cu conservatorii, în încercarea de a pune pe picioare un guvern, se numără și Bjorn Steinborn, militant de aproape trei decenii într-o filială berlineză a Partidului Social-Democrat (SPD).

‘Sunt împotriva marii coaliții, pentru că nu cred că aceasta poate rezolva problemele țării noastre’, asigură acest angajat bancar de 47 de ani, subliniind că SPD ‘a guvernat deja ultimii patru ani cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel)’ și că ‘punctele de convergență’ dintre cele două formațiuni ‘sunt acum epuizate’.

Delegații SPD s-au pronunțat săptămâna trecută pentru începerea discuțiilor cu tabăra conservatoare, lăsând totodată deschisă ușa pentru retragere: un guvern comun, sprijin acordat guvernului minoritar al Angelei Merkel, dar fără participare la noi alegeri.

O primă reuniune la vârf urmează să aibă loc miercuri, la Berlin, între cancelarul federal Angela Merkel, aliatul său bavarez Horst Seehofer și președintele SPD, Martin Schulz.

Acesta din urmă trebuie să depună mari eforturi pentru a canaliza sfidarea militanților săi, care au distribuit fluturași împotriva unei coaliții și și-au multiplicat criticile de la tribuna congresului lor.

În special tânăra generație a social-democraților este împotriva perspectivei de a rămâne parteneră minoritară a creștin-democraților. Această alianță împotriva naturii ‘a fost clar înfrântă la 24 septembrie’, în timpul legislativelor, apreciază Kevin Kuhnert, care conduce Jusos, organizația de tineret a SPD. În timpul acestor alegeri, SPD a înregistrat cel mai rău scor al său din 1949, cu doar 20,5% dintre sufragii. Acest pas în urmă ‘este orice numai nu un apel al electorilor de a reforma o asemenea coaliție’, adaugă Kuhnert.

Deputatul social-democrat Karamba Diaby constată o mare sfidare a ‘tinerilor noștri’, care au fost ‘motorul campaniei și sunt foarte dezamăgiți’.

Militanți anti-‘GroKo’ au afișat astfel mesaje ostile la intrarea în sala unde avea loc congresul SPD. Pentru unii dintre ei, în joc este viitorul nu doar al acestei formațiuni politice, ci și al întregii Europe, unde forțele social-democrate au înregistrat un declin.

În aproape 20 de ani de la victoria lui Gerhard Schroeder în 1998, SPD a pierdut 20 de puncte, iar în opinia unora dintre militanții săi, chiar și identitatea.

SPD a guvernat deja în două rânduri cu conservatorii Angelei Merkel (2005-2009 și 2013-2017), dar are probleme în a se pune în valoare ca simplu partener minoritar: de reformele impulsionate de SPD, cum este și introducerea salariului minim, a profitat mai ales electoratul cancelarului federal.

Conducerea partidului se știe supravegheată. Pentru că, în final, militanții sunt cei care vor avea ultimul cuvânt.

AGERPRES