Ministerul Turismului: Bugetul pentru marketing și promovare crește cu 80,84% în 2018

Bugetul pentru marketing și promovare al Ministerului Turismului va avea un plus de 80,84% pe proiectul de buget din 2018, respectiv un plus cu 15,341 milioane de lei, a declarat, marți, în comisiile reunite de specialitate din Parlament, Gheorghe-Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului.

„Avem un buget de 63,4 milioane de lei în 2018, în creștere cu 39,82% față de execuția prognozată pentru anul 2017, iar la capitolul promovare și marketing avem un plus de 80,84%, respectiv cu 15,341 milioane de lei. Așteptam și ne uitam cu speranță în viitor spre autoritățile publice locale în depunerea documentațiilor tehnico-economice, pentru cei care sunt în anexa Masterplanului de investiții. Sperăm că putem să dezvoltăm infrastructura în turism pentru că este un domeniu foarte important și dinamic pentru România, care anul acesta a crescut cu peste 12 procente”, a spus Tomoiagă.

Acesta a precizat că bugetul pe 2018 prevede și acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații.
.
„Fiecare dintre instituțiile publice trebuie să prevadă punctual aceste vouchere și acestea se vor da la toți angajații până la sfârșitul lunii noiembrie 2018”, a mai spus secretarul de stat.

În cadrul discuțiilor din comisii au fost citite șase amendamente care vizau alocarea unor fonduri pentru anumite investiții în stațiunile balneoclimaterice Borsec, Moneasa, Băile Herculane sau Ocna Mureș, precum pârtii de sanie, acqua parcuri sau recunoașterea ca stațiune de interes public, dar și înființarea de centre de informare turistică în comuna Mărișelu din județul Cluj.

De asemenea, în comisii s-a cerut și alocarea unei sume de milion de lei pentru plata despăgubirilor beneficiarilor de servicii de la Omnia Turism.

Toate amendamentele au fost respinse, în condițiile în care o parte din aceste investiții erau incluse în masterplanul în turism și unele sunt în curs de finanțare, iar în ceea ce privește despăgubirile pentru turiștii Omnia, oficialul MT a precizat că legislația privind garantarea pachetelor turistice este în curs de actualizare.

„În masterplanul de inestiții, reprezentând HG 558/2017, avem 148 de investiții propuse și cu posibilitatea de actualizare anual. Într-adevăr avem nevoie de infrastructură în turism și suntem deschiși ca autoritățile publice locale să vină cu proiecte. Ministerul Turismului nu are fonduri pentru centre de informare, mai ales că cele 109 care sunt și funcționează pe teritoriul României au fost finanțate din fonduri europene”, a adăugat secretarul de stat.

Comisiile de specialitate reunite din Parlament au avizat marți bugetul Ministerului Turismului cu 28 de voturi pentru și 14 împotrivă.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Turismului are prevăzute credite de angajament de 65,409 milioane de lei, din care creditele bugetare reprezintă 63,409 milioane de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 39,8% față de anul trecut.

Cheltuielile curente alocate pentru 2018 sunt estimate la 59,5 milioane de lei, din care credite bugetare sunt de 57,5 milioane de lei, mai mult cu 37,52% în comparație cu anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 18,785 milioane lei, în creștere cu 30,69% față de alocarea din anul anterior.

„Avem la cheltuieli de personal 18,875 milioane de lei, în creștere cu 30,69%, reprezentând 25% creșterea salariilor plus cele 17 reprezentanțe externe pe care le vom deschide în cursul anului 2018. Pentru cheltuieli de bunuri și servicii avem un buget de 9,3 milioane de lei, cheltuieli cu sediul nou și înființarea de reprezentații externe. De asemenea, proiectele cu finanțare externă reprezintă 133.000 de lei și cele de capital 5,908 milioane de lei”, a precizat Tomoiagă.

Proiectul de buget pentru anul 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, inflație medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro și câștig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

„Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”, precizează un comunicat al Executivului.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari față de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăși nivelul de 200 miliarde euro.

„Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătății, care va avea o creștere de 17% față de 2017, bugetul educației, care va avea o creștere de 16%, și bugetul alocat investițiilor, care va avea o creștere de 42%”, se arată în comunicat.

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanță pentru toți salariații din sistemul public, creșterea salariului minim și mediu net în întreaga economie (public și privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% și a pensiei minime cu 23%.

Luni, 18 decembrie, va începe dezbaterea proiectelor de buget și al asigurărilor sociale în plenul reunit al Parlamentului, urmând ca votul final să fie în data de 21 decembrie.

AGERPRES