Afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 11,8%, la 10 luni

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în primele zece luni din 2017, față de perioada similară din 2016, atât ca serie brută cu 11,8%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 12,7%, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate miercuri.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației s-a majorat atât ca serie brută cu 14,7% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 13,6%.

Afacerile din comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, au crescut datorită majorărilor înregistrate la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor (+47,4%), întreținerea și repararea autovehiculelor (+25,6%), comerțul cu autovehicule (+10,5%) și la comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+8,2%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate afacerile în comerțul auto au crescut cu 12,7%.

Activitatea de servicii de piață prestate populației, serie brută, în primele 10 luni din 2017, a înregistrat o cifră de afaceri cu 14,7% mai mare comparativ cu perioada similară din 2016, provenită de la activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative (+20,5%), activitățile hotelurilor și restaurantelor (+14,7%), activitățile de spălare, curățare și vopsire a textilelor și blănurilor (+9,6%) și de la activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (+9%). Serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare au scăzut cu 17,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, în luna octombrie 2017, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creștere cu 5,5% datorată creșterii înregistrate la activitățile de întreținere și repararea autovehiculelor (+6,8%), comerțul cu autovehicule (+5,9%) și la comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+4,5%). Comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor a scăzut cu 6,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna octombrie 2017, comparativ cu luna precedentă a înregistrat o creștere cu 0,6%.

În ceea ce privește serviciile de piață prestate populației, serie brută, în luna octombrie 2017, față de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 3,2% datorată scăderilor înregistrate la activitățile hotelurilor și restaurantelor (-8,2%), activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (-6,4%), activitățile de spălare, curățare și vopsire a textilelor și blănurilor (-5,6%) și la serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (-3,9%). Activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative au crescut cu 9,4%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna octombrie 2017 față de luna precedentă a crescut cu 0,7%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, în luna octombrie 2017, comparativ cu luna octombrie 2016, a înregistrat o creștere cu 12,5% datorată creșterilor înregistrate la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor (+95,2%), activitățile de întreținere și repararea autovehiculelor (+24,7%), comerțul cu autovehicule (+15,6%) și la comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (+2,5%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna octombrie 2017 a înregistrat o creștere cu 10,8% față de luna octombrie 2016.

Activitatea de servicii de piață prestate populației, serie brută, în luna octombrie 2017 a înregistrat o cifră de afaceri cu 19,4% mai mare comparativ cu luna octombrie 2016, provenită de la activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative (+35,5%), activitățile hotelurilor și restaurantelor (+16,9%), activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (+6,2%) și de la activitățile de spălare, curățare și vopsirea textilelor și blănurilor (+2,0%). Scăderi au înregistrat serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (-25,3%).

Activitatea de servicii de piață prestate populației, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna octombrie 2017 a crescut cu 22,2% comparativ cu luna octombrie 2016.

AGERPRES