Livrările de gaze rusești spre Italia au fost reluate

Livrările de gaze rusești spre Italia, întrerupte după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten (estul Austriei), au fost reluate marți la ora 02.00 GMT, a anunțat un purtător de cuvânt al operatorului italian de gazoducte Snam, transmite Reuters.

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, anunțase marți că Italia va declara starea de urgență cu privire la livrările de energie, după explozia de la Baumgarten. Compania Gas Connect Austria, care deține terminalul de la Baumgarten, a informat că livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

Subsidiara care se ocupă de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat marți că lucrează la redirecționarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze deținut de OMV la Baumgarten. „Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienților”, se arată într-un comunicat al firmei ruse.

Separat, un oficial din Ministerul Energiei de la Kiev a declarat miercuri pentru Reuters că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina a scăzut cu 23%, la 200 de milioane de metri cubi, după explozia de la terminalul de gaze Baumgarten. Dar Maksim Belyavsky, consilier al ministrului ucrainean al Energiei, a adăugat că țara sa este pregătită să majoreze livrările la nivelul înregistrat înaintea incidentului din Austria.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuție în Austria pentru gazul natural venit din Rusia și Norvegia. Instalația, inaugurată în 1959 și având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele „hub”-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei și sudul Germaniei. Este controlat în proporție de 51% de grupul energetic austriac OMV.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea — 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacționează liber pe Bursa de Valori București (BVB).

AGERPRES