Luminile de Hanuka și de Crăciun s-au aprins la Gala Prieteniei Magna cum Laude

Luminile de Hanuka și de Crăciun s-au aprins, marți seara, cu prilejul celei de a 16-a ediții a Galei Prieteniei Magna cum Laude, desfășurată la Palatul Parlamentului, în cadrul ceremoniei anuale de premiere a celor 60 de olimpici internaționali și naționali ai Complexului Educațional Lauder-Reut.

Candelabrul de Hanuka a fost aprins de dr. Herman Berkovits, consul onorific al României în Israel și medic personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, împreună cu Jonathan Davis, vicepreședinte Relații Externe, IDC Herzliya — The Interdisciplinary Center Herzliya, Israel și președinte al Raphael Recanati International School — Lauder School For Government, Strategy and Diplomacy, ambii membri ai Lauder-Reut Board of Trustees.

„Sărbătoarea de Hanuka este pentru noi o sărbătoare foarte importantă, pentru că marchează o minune care s-a-ntâmplat în Templul din Ierusalim, capitala Iudeii antice, unde victoria iudaismului a fost importantă ca poporul evreu să nu dispară. O altă minune este aceea care s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, când președintele Americii, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul ca și capitală a Israelului și noi am plâns de bucurie că, în sfârșit, după 69 de ani de independență avem și noi capitală. Avem mari speranțe că această faptă a președintelui Americii are să fie continuată și de alte țări”, a spus dr. Herman Berkovits.

El a transmis din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu „felicitări și mult succes în activitate” președintelui Fundației Ronald S. Lauder România, al Fundației Magna cum Laude-Reut și al Complexului Educațional Lauder-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, inițiatoarea și promotoarea Galei Prieteniei.

Europarlamentarul Andi Cristea a aprins luminile în bradul de Crăciun și le-a urat tuturor „pace în lume și căldură în suflete”.

„Să fim aproape de brad, pentru că asta este Sărbătoarea Luminii. (…) Dacă generația părinților mei a ales revoluția pentru că nu avea altă șansă, noi și copiii noștri avem datoria de a alege evoluția. Iar educația înseamnă evoluție, pentru că educația este singura modalitate de schimbare în bine, o schimbare profundă a societății în care trăim cu toții”, a spus Andi Cristea.

Ambasadoarea Statului Israel la București, Tamar Samash, a evocat semnificația sărbătorii de Hanuka și a evidențiat calitatea actului educațional și păstrarea culturii iudaice la Complexul Lauder-Reut.

Gala a fost prezentată de doi foști elevi ai Complexului Educațional Lauder-Reut, în prezent profesori în cadrul instituției.

La eveniment, în care programul artistic a fost susținut de elevii Complexului Educațional Lauder-Reut și de soliștii și orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, sub coordonarea dirijorului Lucian Vlădescu, au fost prezente peste 500 de personalități ale lumii politice și diplomatice, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai ambasadelor străine la București, lideri ai corporațiilor și oameni de afaceri.

Un eveniment de strângere de fonduri destinate educației, aflat la cea de-a 16-a ediție, Gala Prieteniei Magna cum Laude s-a desfășurat sub egida Fundației Ronald S. Lauder România, cu sprijinul Camerei Deputaților, al Ambasadei Israelului în România și al Primăriei Sectorului 3.

Fundația internațională Ronald S. Lauder, cu sediul central în New York — SUA și Budapesta — Ungaria, având filiale în întreaga Europă Centrală și de Est, patronează activitatea celor peste 50 de unități de învățământ particular și centre educaționale pe care le-a înființat în 16 țări din regiune. În România, Fundația a înființat, în anul 1997, Complexul Educațional Multicultural „Lauder-Reut”, care găzduiește în prezent peste 400 de elevi și cuprinde o grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu, acreditate de Ministerul Educației.
****

În perioada 12 — 20 decembrie 2017 evreii sărbătoresc Hanuka sau Chanukah „Sărbătoarea luminilor”, una dintre cele mai importante sărbători ebraice. Aceasta celebrează victoria de acum aproximativ 2.000 de ani a macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

În ultima vreme, Hanuka a căpătat o importanță mult mai mare decât în trecut, tinzând să fie, pentru evreii din Diaspora, un substitut pentru sărbătoarea Crăciunului. În fiecare zi de Hanuka se obișnuiește a se da copiilor mici cadouri, constând în bănuți, dulciuri, alune sau nuci. Acest obicei se datorează puternicei influențe a lui Moș Crăciun. Majoritatea evreilor, în special cei din țările occidentale, au inițiat „obiceiul cadourilor” pentru copii, pentru ca aceștia să nu se simtă frustrați din cauză că prietenii lor, care nu sunt evrei, primesc cadouri de la Moș Crăciun.

AGERPRES