Breaking News

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala pentru 75% dintre persoanele de peste 65 de ani

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca, în sezonul gripal 2017-2018, 75% dintre persoanele în vârstă să fie vaccinate antigripal, pentru că în rândul acestora există cel mai mare risc de boli grave și decese.

Datele OMS1 arată că în jumătate din țările europene, printre care și în România, numai una din trei persoane în vârstă de peste 65 de ani se vaccinează. Recomandarea OMS vine în contextul în care peste 90% din decesele asociate gripei au loc în rândul persoanelor vârstnice2. În plus, în cadrul acestei categorii de vârstă au loc cele mai multe spitalizări din cauza gripei.

În sezonul 2016-2017, în țara noastră, au fost confirmate 22 de decese din cauza gripei3. În total, au fost înregistrate 3.301 de cazuri de gripă, din care cele mai multe au fost în rândul persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani.4În plus, jumătate din cazurile de gripă înregistrate (1.925 de cazuri) au necesitat internare.5

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală pentru toată populația, dar în special pentru copii și pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. În fiecare an există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă în toată lumea. Este îngrijorător că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% dintre aceste cazuri. De aceea, recomandăm vaccinarea pentru că astfel putem preveni și reduce numărul îmbolnăvirilor cu gripă”, a declarat Dr. Miljana Grbic, Șef al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru România.

Organizația Mondială a Sănătății arată că pe lângă persoanele în vârstă, și alte categorii de persoane trebuie vaccinate, printre acestea fiind copiii sub 5 ani, personalul medical, personalul din instituțiile pentru persoane în vârstă și persoanele cu handicap, femeile gravide și oricine are o afecțiune cronică, cum ar fi boli cardiace, pulmonare, diabet sau afecțiuni neurologice cronice.

Vaccinare antigripală gratuită în cabinetele medicilor de familie

În această perioadă are loc, în cabinetele medicilor de familie,campania națională de vaccinare antigripală gratuită. Astfel, vor fi vaccinate persoanele aflate în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire, adică cei în vârstă, copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și persoanele cu afecțiuni cronice. Pentru sezonul de gripă 2017-2018, Ministerul Sănătății a anunțat achiziționarea a peste 1 milion de doze de vaccine gripal sezonier6, dublu față de anul precedent.

Cum ne protejăm de gripă

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin strănut și tuse.Simptomele gripei includ: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap sau dureri musculare.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă, pe lângă vaccinare, medicii7 recomandă respectarea câtorva măsuri de igienă:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
  • Stați acasă când sunteți bolnav.
  • Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.