Șeful statului, Igor Dodon, a criticat astăzi avizul Curții Constituționale (CCM) prin care s-a stabilit că Speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului și pot primi jurământul acestora, comunică MOLDPRES.
Oficialul a calificat decizia drept una controversată. „Era de așteptat că CCM va repeta trucul politic din 17 octombrie, anul trecut, când șeful statului a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul Apărării, Eugen Sturza. Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la Curte trebuia să se adreseze Guvernul printr-o hotărâre, sau Parlamentul, la fel, printr-o prin hotărâre, dar s-au adresat prin sesizare doar câțiva deputați”, a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.
În urma pronunțării deciziei Curții, consilierul prezidenţial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, a declarat că CCM a încălcat normele legale și și-a depășit competențele prin interpretarea altor acte legale decât Constituția. Potrivit lui Lebedinschi, „numirea noilor miniștri, care constituie mai mult de jumătate din membrii Executivului, urma a fi făcută printr-o hotărâre a Parlamentului”. Acesta a mai precizat că „noii membri ai Guvernului figurează în mai multe investigații jurnalistice și rapoartele Kroll”. „Curtea a dat din nou dovadă de apartenență la interese politice”, a spus Lebedinschi.
De cealaltă parte, deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, care este și unul din autorii sesizării la CCM, a menționat că „astăzi a jubilat justiția constituțională”, iar sesizarea a fost depusă „pentru a depăși blocajul instituțional”.
Deputații democrați au depus la 28 decembrie, anul trecut, o sesizare la Curtea Constituțională privind refuzul repetat al șefului statului, Igor Dodon, de numire a mai multor membri noi ai Guvernului Filip.
Potrivit modificărilor, anunţate anterior de conducerea Partidului Democrat din Moldova, Guvernul va avea șapte membri noi. Este vorba despre cinci miniştri şi doi vicepremieri.