În România, cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor au fost în valoare de 814 euro în 2015, cele mai scăzute din UE. Această valoare reprezintă 4,9% din PIB, în scădere de la 5,7% în 2010 și mult sub media UE de 9,9 %, arată raportul „Profilul Sănătății în 2017”, lansat de Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, 78% din cheltuielile pentru sănătate sunt finanțate din fonduri publice, însă ponderea „cheltuielilor din buzunar” a crescut recent. Raportul UE arată că practica plăților neoficiale, în special pentru asistența spitalicească, este larg răspândită și contribuie la creșterea sarcinii financiare asupra pacienților.
Cercetarea subliniază că sistemul de asigurări sociale de sănătate din România a rămas foarte centralizat. La nivel național, Ministerul Sănătății asigură gestionarea generală, orientarea politică și supravegherea reglementară. În timp ce, la nivel local, autoritățile teritoriale din domeniul sănătății publice sunt responsabile pentru livrarea serviciilor.
În plus, asigurarea socială de sănătătate este obligatorie, dar acoperă numai aproximativ 86% din populație.
OMS: 800 de milioane de oameni dau 10% din buget pentru sănătate
La nivel global, cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la servicii de sănătate de bază, potrivit ultimului raport global de monitorizare al acoperirii universale cu servicii de sănătate realizat de Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății.
În prezent, 800 de milioane de oameni din întreaga lume dau cel puțin 10% din buget pentru cheltuieli de sănătatepentru ei, pentru copil sau pentru un alt membru al familiei. Pentru 100 de milioane de oameni din toata lumea aceste cheltuieli cu sănătatea sunt atât de mari astfel încât ei sunt împinși spre sărăcie și să trăiască cu 1,9 dolari pe zi.