Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi a înfiinţat un fond cu capital de risc

Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi a anunţat miercuri că a înfiinţat un fond cu capital de risc care, în următorii cinci ani, va investi un miliard de dolari, cel mai recent indiciu al încercărilor producătorilor auto de a se adapta la rapida schimbare a industriei prin investiţii în start-up-uri, transmite Reuters.

Alianţa speră că până în 2022 entitatea va fi cel mai mare fond cu capital de risc din industria auto. În primul an, fondul ar urma să investească 200 de milioane de dolari, iar printre potenţialele ţinte de investiţii se află electrificarea vehiculelor, sistemele autonome şi inteligenţa artificială.

Fondul, care va fi numit Alliance Ventures, va fi finanţat în proporţie de 40% de Renault SA, 40% de Nissan Motor şi 20% de Mitsubishi Motors Corp.

Prima tranzacţie va fi o investiţie strategică în firma americană Ionic Materials.

Bugetul alianţei prevede şi investiţii anuale combinate de cercetare – dezvoltare, în valoare de 8,5 miliarde de euro (10,2 miliarde de dolari).

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în urma achiziţionării Mitsubishi Motors, a depăşit în primul semestru din 2017 grupul german Volkswagen AG, devenind în premieră cel mai mare producător auto din lume. Alianţa lărgită va avea 300.000 de angajaţi în diverse părţi ale lumii, din România până în Mexic şi China.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRES