Pacienții din România care au beneficiat de un transplant sau care au nevoie de unul își manifestă îngrijorarea față de dezbaterile privind activitatea de transplant din țara noastră. Asta, în condițiile în care, potrivit Asociației Transplantaților din România, anul trecut, statisticile europene plasau România pe penultimul loc, în ceea ce privește numărul donatorilor de organe la 1 milion de locuitori, care a scazut fata de 2016 cu aproape 50%.
Pacienții cer, astfel, organizarea unor discuții, în care specialiștii să evidențieze latura pozitivă și importanța donării de organe, se arată într-un comunicat de presă.
În opinia lor, toate comentariile cu tentă negativă apărute în media privind activitatea de donare, transplant și monitorizare afectează șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare. Potrivit acestora, influența informațiilor negative poate fi confirmată și de medicii specializați în transplant și coordonatorii de transplat, care spun că, în cea mai mare parte, rudele celor aflați în moarte cerebrala nu-și mai dau consimțământul pentru donare.
În acest context, pacienții atrag atenția asupra necesității organizării unor dezbateri la care să participe specialiști și beneficiari de transplant, pentru ca informația transmisă să fie corectă și completă.
De asemenea, ei solicită investigarea și probarea oricărei încălcări a legii în materie, dar și înscrierea activității de transplant într-un ritm normal în concordanță cu nevoile pacienților.
Sursa: |