Plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului „Prima casă” însumează 2 miliarde de lei

Plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului „Prima casă” însumează 2 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Actul normativ modifică HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

„Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului ‘Prima casă’, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, precizează sursa citată.

Guvernul arată că decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminare în acest sens. În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanţatorii au obligaţia să transmită Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – IFN (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor nivelul costurilor totale pe care le aplică finanţărilor garantate pentru construcţia de locuinţe.

„Programul se flexibilizează prin reglementarea unei alte periodicităţi de stabilire a nivelului comisionului de gestiune/ comisionului unic de analiză datorat FNGCIMM pentru derularea activităţii în calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, anterior această operaţiune realizându-se semestrial”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte realocarea către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de la începutul anului de referinţă de către fiecare finanţator participant în program, actul normativ introducând o clarificare suplimentară în acest sens.

Potrivit sursei citate, o altă schimbare o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii, Guvernul luând această decizie pentru a nu pune la dispoziţia finanţatorilor participanţi în program şi a altor limite suplimentare faţă de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului „Prima casă” pentru 2018.

Executivul mai arată că actul normativ include şi măsuri pentru simplificarea şi evitarea birocratizării excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plată. În astfel de situaţii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege este preluată de FNGCIMM, anterior intrând în atribuţiile Ministerului Finanţelor. AGERPRES