Premierul Mihai Tudose:În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României

Premierul Mihai Tudose spune că, în calitate de român şi de prim-ministru, refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României.

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”, a scris Tudose, joi, pe Facebook.

Miercuri seară, şeful Guvernului a afirmat, referindu-se la rezoluţia semnată de UDMR, PPMT şi PCM, că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt foarte clare.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. (…) Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Tudose, la Realitatea TV, conform site-ului televiziunii.

În replică, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a susţinut joi că premierul Tudose „a jignit profund comunitatea maghiară”.

„Declaraţiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul-ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic (…). Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public”, a scris Porcsalmi Bálint, pe Facebook. AGERPRES