În anumite cazuri, depresia poate să nu fie exprimată prin manifestări emoționale, ci printr-o serie de simptome fizice, explică prof. dr. Ileana Botezat, directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
„Se întâmplă ca depresia, boala să nu fie exprimată prin cuvinte sau prin trăiri care să evoce starea negativa afectivă, ci să se exprime prin simptome fizice, unul sau mai multe, la nivelul aparatului digestiv, respirator, intestinului, colonului, diaree, constipație, dureri de inimă, vorbim atunci de depresia mascată, adică depresia este mascată de semnele fizice”, a afirmat prof. dr. Ileana Botezat, într-un interviu acordat SănătateaTV.
Potrivit acesteia, în aceste momente, în depistarea depresiei, un rol deosebit de important îl are medicul de familie.
„Medicul de familie devine prima poartă în calea depistării depresiei. Și medicii de familie sunt instruiți în a recunoaște depresia prin simptomatologia ei fizică”, aspus directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Un rol crucial îl au și apropiații celui care suferă de depresie, care, atunci când observă nereguli în comportamentul bolnavului, pot încerca să-l convingă să caute ajutor specializat.
„Ce poți să faci pentru el e să-l duci, dacă nu direct la psihiatru, măcar la un psiholog, care va putea să discearnă ce este depresie tratabilă prin psihoterapie și ce înseamnă depresia care trebuie să beneficieze de medicație”, a explicat prof. dr. Ileana Botezat.
În acest context, ea a menționat că cea mai eficientă metodă de tratare a depresiei este psihoterapia, însoțită de medicație antidepresivă.
„Cea mai eficientă intervenție este deja acreditată ca a fi psihoterapie cu medicație antidepresivă și la care, uneori, se asociază și alt gen de medicamente, care să potențeze antidepresivele”, a subliniat directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Cu toate acestea, specialista a afirmat că formele mai ușoare ale depresiei pot fi combătute și prin impunerea unui stil de viață sănătos.
„Pornind de la aplicarea principiilor unei vieți sănătoase, și în a le practica constant, acest lucru poate fi folositor într-o depresie ușoară. Adică, să ai un program bine structurat de-a lungul zilei, să te scoli dimineața, să-ți faci toaleta, să te îmbraci, să ieși, să-ți impui să faci mișcare, să ieși la soare, soarele, apropo, face foarte bine la depresie, să mănânci sănătos, să nu consumi alcool și droguri”, a mai spui prof. dr. Ileana Botezat.
Ea a amintit că, potrivit statisticilor, aproximativ 5% dintre români sunt afectați de depresie, iar dintre persoanele care suferă de această boală, doar 50% primesc tratament.
Sursa: |