Breaking News

Horia – Nicolai Teodorescu, profesor al Universității Tehnice, a fost ales membru titular al Academiei Române

Prof. univ. dr. ing. Horia – Nicolai Teodorescu, cadru didactic al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a devenit la finalul anului trecut membru titular al Academiei Române. Acesta este și director al Institutului de Informatică Teoretică al Filialei Iași a Academiei Române, predând de-a lungul timpului la TUIASI cursuri precum Materiale pentru electronică, Fiabilitate, Procesarea imaginilor și semnalului vocal sau Sisteme nuanțate. În prezent, acesta predă cursurile de Microcontrolere și microsisteme, dar și de Electronică și informatică medicală, în timp ce la master predă Fundamentele inteligenței artificiale.

 

 

Acad. Horia – Nicolai Teodorescu a precizat că a primit numirea ca pe o mare onoare, dar care presupune și un număr mare de noi îndatoriri, responsabilități și activități în cadrul Academiei și în afara ei. „Poate cel mai bogat ansamblu de responsabilități este cel al datoriilor morale, în care membrii Academiei se implică adesea în colectiv sau anonim și care sunt poate mai puțin vizibile. Exemple sunt participarea la colective de redactare de unor lucrări ample, precum Istoria Civilizației Romanești, aflată în lucru, participarea la editarea și îngrijirea de reviste ale Academiei Române, participarea la diverse activități de jurizare științifică, la activități culturale și științifice organizate sau co-organizate de Academia Romană, redactarea de puncte de vedere fundamentate, solicitate de structuri ale statului sau decise de Academie ca fiind de importanță vitală pentru stat și națiune – de exemplu, problema Roșia Montana. Desigur, am amintit doar câteva aspecte dintr-o țesătură densă”, a declarat acad. Horia – Nicolai Teodorescu.

 

Academicianul a spus că se detașează încă de la început de ideea „turnului de fildeș” în care sunt adesea acuzați academicienii că se refugiază, argumentând că aceasta idee nu a putut fi vreodată una adevărată. El a exemplificat academiile naționale din mai multe țări din lume, de la China, Japonia, la Franța sau SUA, care sunt instituții „cu activități intense și ample, care adesea răbufnesc pe scena publică”, care au rolul de „gardieni naționali” ai limbii, istoriei, culturii și identității naționale. „Sunt membri în Academia Română reprezentanți ai celor mai active instituții ale țării, precum Biserica, Cultele și Armata, precum și ai tuturor ramurilor civilizației actuale românești. Reprezentanții atâtor instituții ale țării nu ar putea să se afle într-un «turn de fildeș». Membrii Academiei Române au fost în toată istoria de peste 140 de ani în mijlocul societății românești și sunt complet implicați în evenimentele majore ale națiunii”, a adăugat acad. Horia – Nicolai Teodorescu.

 

Contribuțiile științifice principale ale profesorului sunt în domeniile sistemelor inteligente și inteligenței artificiale, cu aplicații în special în ingineria biomedicală și tehnologia vorbirii, dar și în ramuri ale electronicii aplicate.