Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea

Polipii sau vegetația adenoidă reprezintă un țesut limfoid crescut prea mult în spatele nasului. Neîndepărtați, pot duce la slăbirea auzului sau apariția unor malformații ale feței, avertizează Șeful secției ORL, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, dr. Manuela Rizescu.
Potrivit specialistului, cauzele apariției vegetației adenoide sunt de natură genetică, iar cel mai adesea, ea se dezvoltă în jurul vârstei de 3 ani.
Această creștere se realizează nu de la răceli, de la poluare sau de la alte cauze la care se gândesc părinții, ci se moștenește genetic. Întotdeauna veți găsi în familie că părinții au fost și ei operați de acest lucru”, a explicat dr. Manuela Rizescu, într-un interviu pentru SănătateaTV.ro.
Între problemele de sănătate provocate de polipi se numără insuficiența respiratorie, otita, sinuzita sau rinita.
Vegetația adenoidă, în afară că produce insuficiență respiratorie, produce și foarte multe secreții, care strică organele din jur, cum ar fi urechile, prima dată le atacă, după produce sinuzite, produce multă tuse, bronsitea adăugat șefa secției ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
Simptomele prezenței vegetației adenoide sunt imposibilitatea copiilor de a se odihni noaptea, tusea nocturnă și matinală, predispoziția spre răceli și uneori, chiar dureri de urechi.
Cea mai eficientă modalitate de îndepărtare a polipilor este intervenția chirurgicală, susține medicul Manuela Rizescu.

În acest context, ea a subliniat că operația nu este foarte grea, iar perioada de recuperare este de o săptămână, timp în care copilul trebuie să stea în casă.

Sursa: SanatateaTV