Basarabia

Meteorologii au anunţat Cod Galben de precipitaţii şi vânt

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 17-18 ianuarie Cod Galben de vânt şi precipitaţii puternice, transmite MOLDPRES.

Conform datelor SHS, în noaptea de miercuri spre joi se prevăd condiţii complicate ale vremii: precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, în regiunea de sud – puternice. În medie pe ţară cantitatea de precipitaţii va constitui 15-20 de litri pe metru pătrat. Vântul de nord-vest va sufla cu intensificări de până la 15-18 metri pe secundă. Meteorologii atenţionează populaţia, instituţiile publice şi agenţii economici că se vor produce depuneri de lapoviţă, local pe drumuri se vor forma troiene.

În perioada de referinţă se aşteaptă valori termice cuprinse în medie pe ţară între minus 2–plus 3 grade Celsius, ziua, şi minus 2-7 grade, noaptea.

În caz de Cod Galben condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (intensificări ale vântului, temperaturi scăzute, precipitaţii abundente etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Potrivit specialiştilor, suma precipitaţiilor căzute în luna ianuarie pe teritoriul ţării constituie 22-41 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii – de la 10 până la 15. Cea mai mare cantitate de precipitaţii în luna ianuarie pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale a atins în teritoriu 216 mm (Cărpineni, 1966).

Precipitaţiile cad preponderent în fază mixtă – ploaie şi lapoviţă (35% din normă) şi sub formă de zăpadă (circa 40% din normă). Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în teritoriu variază între 2 şi 10 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în unele zile a atins 63 cm (6.01.1966, Cahul). Învelişul de zăpadă stabil se formează în raioanele din nordul şi nord-estul ţării în medie în prima decadă a lunii ianuarie şi care se menţine cel puţin 30 de zile.

În luna ianuarie sunt posibile următoarele fenomene: ceaţă (în medie 3-10 zile), depuneri de chiciură şi polei (în medie 4-9 zile), gheţuş (în medie 7-19 zile) şi viscole (în medie 1-3 zile).

Din fenomenele meteorologice stihiinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, care sunt posibile în medie o dată în 3 ani. Semnificativ mai rar se înregistrează viscole puternice, depuneri intense de chiciură şi polei (în medie o dată în 8-10 ani) şi vânturi puternice (în medie o dată în 6 ani). Scăderea temperaturii aerului până la -25ºС şi mai jos se poate semnala în medie o dată în 7-15 ani în partea de nord a ţăriii şi o dată în 30-50 ani – în cea de sud.

Related Articles

Back to top button