Tumorile neuroendocrine cresc în organism între 5 şi 7 ani fără a da simptome

Tumora neuroendocrină gastroenteropancreatică este un tip de tumoră care apare în pancreas sau în tractul gastrointestinal, incluzând stomacul, intestinul subțire și intestinul gros. Tumora neuroendocrină reprezintă cea de-a doua cauză de malignitate gastro-intestinală, după tumorile la colon. Tumorile neuroendocrine afectează celulele sistemului neuroendocrin, care secretă o mare varietate de peptide și neuroamine. Majoritatea cazurilor de tumori neuroendocrinesunt întâlnite la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Studii internaționale arată că incidența tumorilor neuroendocrine a crescut dramatic în ultimii 30 de ani.

Tumorile neuroendocrine sunt de foarte multe ori asimptomatice, iar pacientul nu poate ști că are o tumoră. ”Tumora neuroendocrină poate crește în organismul unui om între 5 și 7 ani fără ca el să știe, fiindcă nu are niciun simptom”, a declarat intr-un interviu pentru Sănătatea TVprof. univ. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni. Astfel de tumori sunt descoperite de multe ori întâmplător, în timpul unor investigații de rutină sau pentru alte afecțiuni. Tumorile neuroendocrine nu secretă o cantitate suficientă de hormoni care să dea semnele pe care medicii le cunosc despre o astfel de tumoră. Aceste tumori devin simptomatice numai în stadiul de metastază.
Momentul în care se atinge masa critică tumorală este momentul în care metastazele din ficat au atins o anumită dimensiune și atunci apar dureri abdominale, diaree, transpirație.
Tumorile neuroendocrine au soluții terapeutice. Soluția terapeutică principală și curativă este cea chirurgicală. Chiar dacă nu înseamnă o rezecție totală, corectă a tumorii primare poate să reprezinte o soluție importantă, pentru că extirparea masei tumorale chiar cu metastaze poate fi un element pozitiv în prognosticul pacientului. Odată extirpată tumora este o prezumpție că excizarea a fost realizată în totalitate. Există probabilitatea ca ea să mai existe sub formă microscopică și în alte zone. Chimioterapia atât de agresivă, brutală și neperformantă în aceste tumori este în mod eficient înlocuită de metode terapeutice biologice, care sunt mult mai eficiente atât pe simptome, cât și pe rata de proliferare tumorală. 65% din pacienții cu tumori neuroendocrine avansate nu supraviețuiesc mai mult de 5 ani. De aceea, medicii recomandă investigații de rutină periodice, mai ales după o anumită vârstă pentru a crește gradul de diagnosticare precoce a tumorii neuroendocrine gastroenteropancreatică.