Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata

Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani crește riscul dezvoltării unor afecțiuni cardiovasculare mai târziu în viață, arată un studiu efectuat de cercetătorii britanici.
La realizarea studiului au participat peste 260 de mii de femei, care au fost monitorizate până în martie 2016.
Pe parcursul desfășurării cercetării, ele au completat chestionare privind stilul de viață, istoricul medical și mediul în care locuiesc. De asemenea, au fost suspuse unor analize de sânge, urină și salivă.
51% dintre femeile care au participat la studiu proveneau din cea mai dezvoltată regiune din Marea Britanie, iar 60% dintre ele nu au fumat niciodată. Media de vârstă la care acestea s-au înrolat în studiu a fost 56 de ani.
În urma cercetării, oamenii de știință au descoperit că femeile care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 12 ani au prezentat un risc cu 10% mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare, comparativ cu cele a căror menstruație a debutat după 13 ani.
Un risc cu 33% mai mare de apariție a acestor afecțiuni a fost observat și la femeile care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 47 de ani.
De asemenea, potrivit cercetătorilor, riscul dezvoltării bolilor de inimă a fost mai mare și în cazul femeilor care au suferit avorturi. Aceeași situație a fost observată și la femeile care au născut copii morți, acestea prezentând și un risc cu 44% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.
Femeile care au suferit o histerectomie au prezentat și ele un risc cu 12% mai mare de a avea probleme cardiovasculare și cu 20% mai mare de a suferi de boli de inimă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate BMJ.

Sursa: SanatateaTV