Cercetătorii au creat în laborator un virus gripal mutant care ar putea permite producerea unui vaccin mult mai eficace
Cercetătorii au creat în laborator un virus gripal mutant care, în urma constatărilor făcute după experimentele pe animale, ar putea permite producerea unui vaccin mult mai eficace împotriva acestei infecţii, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, informează AFP.
Virusul a provocat răspunsuri imunitare foarte puternice la animale, spre deosebire de diferitele tulpini ale virusului gripal aflate în circulaţie.
Din cauza capacităţii virusului gripal de a păcăli sistemul imunitar, este nevoie de producerea unui nou vaccin în fiecare an pentru a răspunde variaţiilor sezoniere ale virusului.
Acesta este explicaţia pentru care eficacitatea vaccinurilor variază între 30 şi 60% de la an la an, iar îmbunătăţirea protecţiei oferite de acestea este considerată o prioritate de sănătate publică pentru a face faţa riscului notabil de pandemie.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa afectează cinci milioane de persoane anual şi provoacă decesul a aproximativ 650.000 de oameni.
Pentru crearea acestui agent patogen mutant, cercetătorii au secvenţionat genomul mai multor virusuri gripale şi au identificat genele care le permit să se sustragă de la prima linie de apărare a organismului.
Provocând mutaţii genetice într-un singur virus, virusologii au reuşit să creeze o tulpină capabilă de a se multiplica în condiţii de laborator unde virulenţa este redusă, proprietate necesară pentru producerea unui vaccin eficace.
Şoarecii şi dihorii cărora li s-a inoculat virusul au avut reacţii imunitare mai puternice, care au determinat o reacţie de apărare intensă împotriva numeroaselor tulpini virale de gripă.
”Această abordare ar putea constitui un pas către un vaccin universal împotriva gripei”, estimează cercetătorii John Teijaro şi Dennis Burton de la Scripps Research Institute din California într-un editorial care însoţeşte studiul. Oamenii de ştiinţă mai precizează, în revista americană, că mai sunt obstacole de depăşit înainte de a trece la testele clinice.
Sunt necesare mai multe experimente pe animale înainte de a lua în considerare producerea unui vaccin bazat pe observaţiile din acest studiu, explică cercetătorii, printre care şi Ren Sun, profesor de biologie moleculară la facultatea de medicină a Universităţii California din Los Angeles (UCLA), principalul autor al cercetării.AGERPRES