Papa Francisc a criticat cu vehemenţă corupţia din America Latină
Papa Francisc a plecat duminică seară spre Roma după ce a oficiat o slujbă uriaşă la Lima, ultima etapă a turneului său din America Latină, în timpul căreia a criticat cu vehemenţă corupţia din America Latină şi a spus că din cauza acestui flagel politica de pe acest continent a devenit „bolnavă”, informează AFP.
În faţa unei mulţimi de 1,3 milioane de persoane, potrivit autorităţilor locale, suveranul pontif a deplâns mizeria din oraşe, ale cărei victime sunt „mulţi copii şi adolescenţi”, deşi aceştia reprezintă „chipul viitorului”.
Însă mesajul său cel mai virulent a venit puţin mai devreme, când papa a condamnat corupţia din America Latină, considerând că „politica este bolnavă, foarte bolnavă” în regiunea sa de origine.
Exprimându-se în faţa episcopilor peruani, papa Francisc, care este argentinian, a dat ca exemplu ţara gazdă, Peru: „Ce se întâmplă în Peru? Când cineva părăseşte preşedinţia, ajunge la închisoare”.
Actualul preşedinte peruan, Pedro Pablo Kuczynski, tocmai a scăpat de destituire din cauza legăturilor sale cu giganul brazilian Odebrecht, aflându-se în centrul unui vast scandal de corupţie ce a cuprins această regiune a lumii. Mai mulţi şefi de state peruani sunt încarceraţi sau vizaţi de un mandat de arestare internaţional.
A fost pentru a doua oară în cadrul turneului său din Peru când papa a denunţat acest flagel, după ce i-a îndemnat pe sud-americani, vineri, la Lima, să lupte împotriva „virusului corupţiei”, într-un discurs pronunţat la doar câţiva metri de preşedintele Kuczynski.
Fervoare în Peru
Francisc, primul papă latino-american din istoria Bisericii Catolice, a încheiat duminică un turneu de o săptămână în această regiune a lumii, al şaselea din pontificatul său, ce a a inclus Chile şi Peru.
Fervoarea peruanilor, care l-au primit cu căldură, a atenuat impresia de răceală resimţită în timpul etapei din Chile, o ţară zguduită de polemicile generate de scandaluri de pedofilie.
În mulţimea de credincioşi prezenţi în piaţa principală din Lima, Sofia, o septuagenară, a mărturisit că se afla acolo de la 06.00 dimineaţa. „Însă merită efortul, chiar dacă îl voi vedea pe papă doar câteva secunde”, a spus ea.
După prânz, suveranul pontif în vârstă de 81 de ani a traversat capitala în aclamaţiile unei mulţimi entuziaste de peruani, care agitau în aer drapele şi baloane.
La baza aeriană Las Palmas, la sud de Lima, unde a fost celebrată o slujbă în aer liber, Teofila Romero, în vârstă de 84 de ani, a spus că a făcut acea călătorie venind de la Puno, localitate aflată lângă graniţa cu Bolivia.
„Am venit cu copiii mei, nu-mi pasă de căldură sau de sacrificiul pe care această călătorie o reprezintă”, a declarat ea.
Polemică în Chile
Foarte aşteptat la începutul săptămânii în Chile în contextul scandalurilor de abuzuri sexuale comise de preoţi, papa Francisc a făcut întâi o impresie bună, întâlnindu-se cu victimele acelor agresiuni şi exprimându-şi public „ruşinea”.
Apoi el şi-a estompat însă mesajul şi i-a şocat pe mulţi dintre chilieni în timpul ultimei zile din vizita sa, oferind o iertare publică preotului Juan Barros, bănuit că a păstrat tăcerea faţă de un bătrân preot pedofil caterisit de Vatican.
„În ziua în care îmi veţi aduce dovada împotriva episcopului Barros, vă voi vorbi. Nu există nicio singură dovadă împotriva lui. Totul este calomnie. E clar?”, a declarat papa, joi, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliştii chilieni.
Cardinalul Sean Patrick O’Malley, care conduce o comisie anti-pedofilie la Vatican, a considerat „comprehensibil”, sâmbătă, că discursul papei să fi provocat „o mare durere” în rândul victimelor. Însă a subliniat marea sinceritate a papei, care promovează o toleranţă zero faţă de actele de pedofilie în rândul Bisericii Catolice. Cardinalul O’Malley a fost prezent duminică la slujba de la Lima.
Această polemică nu este însă suficientă pentru a explica entuziasmul mai puţin pronunţat al chilienilor faţă de vizita papală.
Chilienii, marcaţi de dictatura lui Agusto Pinochet, sunt încă neîncrezători faţă de orice forme de putere, inclusiv faţă de aceea a Bisericii Catolice, a explicat un observator local.
Această ţară, cea mai critică faţă de Biserica Catolică din toată America Latină, trece printr-o revoluţie a societăţii sale, care nu prea cadrează cu o Biserică ce are o reputaţie conservatoare şi, oarecum, dispreţuitoare: Chile a aprobat avortul terapeutic şi uniunile civile între persoane de acelaşi sex.
Momentul de vârf al celei de-a 22-a vizite oficiale a papei Francisc, un mare apărător al naturii şi al populaţiilor indigene, a fost prima sa vizită în Amazonia, la Puerto Maldonado, unde a fost întâmpinat de mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni.AGERPRES