Breaking News

Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa

Anual, milioane de oameni au probleme cu ochii. O parte dintre afecțiuni au ca rezultat pierderea parțială a vederii sau orbirea, însă altele pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact.
Există însă, și alte modalități de prevenire a problemelor oftalmologice. Iată mai jos câteva sfaturi:
1. Mergeți regulat la un consult oftalmologic
Specialiștii recomandă efectuarea regulată a unui consult oftalmologic. Un astfel de test este benefic nu doar pentru a determina dacă o persoană are sau nu nevoie de ochelari, ci și pentru diagnosticarea unor posibile afecțiuni, care descoperite din timp, pot fi tratate eficient.
2. Consumați alimente benefice vederii
Un studiu efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea din Ohio arată că o dietă bogată în fructe și legume s-a dovedit eficientă pentru sănătatea ochilor. Astfel, oamenii de știință din Statele Unite recomandă consumul de legume cu frunze verzi, inclusiv varză, kale și spanac, care conțin antioxidanți ce previn apariția cataractei.
3. Mențineți-vă greutatea sub control
Greutatea peste medie și obezitatea cresc riscul apariției unor probleme grave de sănătate, între care diabetul. Un studiu efectuat de cercetători australieni și britanici arată că scăderea considerabilă în greutate ar putea reversa problemele pe care diabetul, hipertensiunea și obezitatea le cauzează vederii.
Un alt studiu prezentat de cercetătorii americani, în cadrul unui Congres oftalmologic care a avut loc în Los Angeles, arată că persoanele active fizic au șanse cu 73% mai mici de a suferi de glaucom, comparativ cu cele sedentare.
4. Purtați ochelari de soare afară
Dincolo de aspectul estetic, cel mai important rol al ochelarilor de soare este să ne protejeze ochii de razele ultraviolete. Un raport publicat de autoritățile americane arată că trei sferturi din populația Statelor Unite este preocupată de posibilele probleme oftalmologice provocate de soare, dar doar 31% dintre americani poartă ochelari de soare pe stradă.
Specialiștii amintesc că, atunci când ne alegem ochelarii de soare, este important să nu optăm pentru stil în defavoarea calității. Ei recomandă achiziționarea unor nuanțe a lentilelor care oferă o protecție de 99-100% împotriva razelor ultraviolete.
5. Odihniți-vă ochii în mod regulat
Potrivit Institutului Național Oftalmologic din Statele Unite, persoanele care lucrează foarte mult la computer ar trebui ca, la fiecare 20 de minute, să facă o pauză de 20 de secunde, timp în care să își mute privirea de la ecranul calculatorului spre un obiect aflat în fața sa, la o distanță de aproximativ 6 metri .

Un studiu publicat în revista de specialitate Ophthalmology atrage atenția că, dacă oamenii vor continua să petreacă la fel de mult timp în fața dispozitivelor electronice, pânâ în anul 2050, jumătate din populația întregii lumi va suferi de miopie.

Sursa: SanatateaTV