Beijingul pregăteşte o ambiţioasă lucrare de restaurare a mormintelor împăraţilor dinastiei Ming, aflate în afara oraşului, ce va implica strămutarea a 15.000 de persoane, dintre care mulţi sunt descendenţi ai paznicilor acestor mausolee, relatează luni EFE.
Potrivit ziarului South China Morning Post, aceste evacuări sunt necesare pentru a putea adapta zona la standardele UNESCO, care a inclus aceste morminte pe lista Patrimoniului Mondial în 2003.
Planul general de restaurare include împrejmuirea acestor morminte, în care se află rămăşiţele a 13 împăraţi şi 23 de împărătese ale dinastiei Ming (1368-1644), cu un zid de 80 de kilometri şi deschiderea lor publicului (în prezent pot fi vizitate doar trei).
Cele 15.000 de persoane evacuate vor fi transferate într-o „comunitate ecologică”, a explicat Zhang Yanyou, şeful districtului Changping (unde se află mormintele), care a subliniat că această măsură va fi în avantajul tuturor.
În prezent rezidenţii zonei, mulţi dintre ei agricultori, trăiesc în 16 sate împrăştiate pe o arie de 87 de kilometri pătraţi în zona acestor morminte, considerate o importantă destinaţie turistică a Beijingului şi aflate la circa 50 de kilometri nord-vest de capitală.
Mormintele adăpostesc şi rămăşiţele a două prinţese şi 30 de concubine din perioada Ming, precum şi trupul ultimului împărat al acestei dinastii, Chongzhen, care s-a sinucis.
În aprilie anul trecut, s-a aflat că două candelabre de la mormântul lui Chongzhen au fost furate în 2016 şi că autorităţile au încercat să ascundă dispariţia lor. În final obiectele au fost recuperate şi hoţii prinşi, însă cazul a tras un semnal de alarmă iar autorităţile au decis să investească în conservarea lor.
AGERPRES/