PNL:”Românii nu vor accepta o agendă anti-europeană doar pentru rezolvarea unor interese personale ale unor politicieni certaţi cu legea”

PNL susţine că poziţia exprimată miercuri de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în privinţa modificării Legilor Justiţiei de către majoritatea PSD-ALDE-UDMR, dovedeşte faptul că agenda „paralelă” a liderului social-democrat Liviu Dragnea şi preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, este împotriva intereselor strategice ale României.

„Poziţia exprimată extrem de clar astăzi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în privinţa modificării Legilor Justiţiei de către majoritatea PSD-ALDE-UDMR, dovedeşte faptul că agenda paralelă a lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu este împotriva intereselor strategice ale României. În cazul în care cei doi lideri ai PSD şi ALDE continuă asaltul împotriva independenţei Justiţiei, românii trebuie să ştie că acest lucru este realizat prin sacrificarea obiectivelor României pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare şi de Verificare şi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Oricât ar încerca Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi Viorica Dăncilă să răstălmăcească poziţiile oficialilor europeni, semnalul dat astăzi de preşedintele Comisiei Europene este lipsit de orice echivoc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL.

Potrivit liberalilor, „românii nu vor accepta o agendă anti-europeană doar pentru rezolvarea unor interese personale ale unor politicieni certaţi cu legea”, în condiţiile în care beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană sunt indubitabile.

„În plus, atacurile dâmboviţene la adresa unor oficiali europeni din partea lui Liviu Dragnea sau a lui Călin Popescu-Tăriceanu, care au primit astăzi un răspuns pe măsură, nu au făcut altceva decât să-i izoleze şi să-i decredibilizeze în plan european pe cei doi lideri ai PSD-ALDE”, a menţionat sursa citată.

PNL a reamintit că a cerut conducerii Parlamentului pe 21 noiembrie 2017 sesizarea Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte proiectele de modificare a Legilor Justiţiei, dar majoritatea parlamentară PSD – ALDE a refuzat acest demers.

„Soluţia politică potrivită, pe care suntem sceptici că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu o vor accepta, este aceea de a da curs recomandării Comisiei Europene din cadrul ultimului raport MCV, anume de a sesiza Comisiei de la Veneţia. Continuarea dezbaterii parlamentare ar trebui să aibă loc abia după ce va fi primit un punct de vedere pe proiectele de modificare a Legilor Justiţiei”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că, dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen vor fi „în alţi termeni”.

„Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în Spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, a evidenţiat Jean-Claude Juncker. AGERPRES