Producatorii de medicamente cer Guvernului sa ia masuri pentru stimularea fabricarii de produse medicamentoase

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) cere guvernului să dezvolte politici industriale pentru stimularea fabricării de medicamente. În opinia patronatului, aceasta este singura modalitate de stopare a declinului acestei ramuri economice și de reducere a dependenței de importuri, se arată într-un comunicat de presă emis de PRIMER.
Potrivit membrilor patronatului, politicile pentru stimularea producției de medicamente pe teritoriul României sunt singura modalitate prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populației la medicamentele esențiale.
Politicile publice din domeniul medicamentului de după 2015, elaborate în afara oricărui dialog cu producătorii de medicamente din România, au făcut imposibilă continuarea investițiilor în situri noi de fabricație precum și în extinderea celor existente”, a afirmat Dragoș Damian, Directorul Executiv PRIMER.
Potrivit acestuia, piedicile în calea dezvoltării fabricilor de medicamente din România sunt: politica discriminatorie de prețuri, care impune standarde duble pentru medicamentele generice; taxa clawback, care s-a dublat în ultimii doi ani și care generează o dublă impozitare a industriei farmaceutice; absența unor stimulente financiare pentru achiziția specifică de echipamente industriale și lipsa oricărei diplomații economice pentru exportul de medicamente.
În ultimii cinci ani, producătorii de medicamente din România au plătit sute de milioane de lei în contul taxei clawback”, în loc să investească în extinderea și modernizarea capacităților de producție, în transferuri tehnologice de produse noi și în angajarea mai multor specialiști în cercetare și dezvoltare, se arată în comunicatul de presă.
Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm căîn 2006 se fabricau în România pentru desfacere pe piața internă314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce,în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani.”, a adăugat Dragoș Damian.

PRIMER consideră că Programul de Guvernare trebuie să cuprindă prevederi concrete și specifice referitoare la industria de medicamente, privind modalități de a reduce fiscalitatea și de a stimula transferul de unități de producție, tehnologie și facilități de cercetare-dezvoltare către România.

Aceste măsuri, dacă sunt implementate imediat, vor face în așa fel încât după 2020 să nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte țări și despre închideri de fabrici de medicamente, conchide comunicatul de presă.

Sursa: SanatateaTV