Specialistii au dezvoltat o injectie care ar putea combate cancerul

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Standford din Statele Unite a investigat o nouă abordare în combaterea cancerului: injectarea direct într-o tumoare canceroasă a unui amestec a doi agenți care stimulează sistemul imunitar al organismului.
Potrivit oamenilor de știință, până în prezent, soluția s-a dovedit eficientă în testele de laborator efectuate pe șoareci.
Când am injectat simultan acești doi agenți, am observat eliminarea tuturor tumorilor canceroase din corp”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Ronald Levy.
Deși rolul sistemului imunitar este acela de a detectat și elimina corpii dăunători din organism, multe tipuri de celule canceroase au capacitatea de a evita detectarea, ceea ce duce la creșterea și înmulțirea lor, spun specialiștii.
Un tip de celule albe, denumite celule T, au un rol vital în reglarea răspunsului dat de sistemul imunitar. În mod normal, celulele T trebuie să țintească și să lupte împotriva celulelor canceroase, însă de multe ori, acestea reușesc să „păcălească” aceste celule.
Potrivit cercetătorilor americani, metoda dezvoltată poate fi folosită pentru a ținti diferite tipuri de celule canceroase. În fiecare caz în parte, amestecul de agenți ajută celulele T să combată tipurile specifice de celule canceroase la care au fost expuse.
Injecția, aproape de testare pe oameni
În primă instanță, în laborator, metoda a fost folosită pe șoareci care sufereau de limfom, iar în 87 din 90 de cazuri, cobaii au scăpat de cancer. În alte trei cazuri, tumorile au recidivat, dar au dispărut definitiv la a doua aplicare a tratamentului, explică oamenii de știință de la Universitatea Standford.
Similar, rezultate bune au fost observate la șoarecii care sufereau de cancer mamar, de piele și de colon. Mai mult de atât, chiar și la cobaii care au fost modificați genetic pentru a dezvolta cancer mamar s-a observat un răspuns pozitiv spontan la tratament.
În prezent, cercetătorii se pregătesc să înceapă un studiu clinic privind eficacitatea tratamentului în cazul persoanelor care suferă de forme ușoare de limfon. Coordonatorul studiului speră că dacă testarea se va dovedi un succes, vor putea să o extindă la aproape orice tip de tumoare canceroasă existentă la om.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate Science Translational Medicine.

Sursa: SanatateaTV