Va simtiti mereu lipsiti de energie? Care sunt cele mai comune cauze si cum pot fi combatute

Oboseala poate cauza numeroase probleme. Specialiștii au întocmit o listă a posibilelor explicații pentru care oamenii se simt lipsiți de energie și a pașilor care trebuie urmați pentru recăpătarea energiei.
1. Lipsa somnului
Potrivit Academiei Americane pentru Medicina Somnului, pentru a avea o sănătate bună, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani trebuie să doarmă minimum 7 ore pe noapteMai puțin de 7 ore de somn sunt asociate cu oboseala, scăderea performanței și un risc mai mare de a fi suspuși accidentelor sau de a dezvolta afecțiuni grave, între care obezitate, hipertensiune, depresie, boli cardiace și accident cerebral.
Dacă aveți probleme cu somnul, specialiștii recomandă formarea unei anumite rutine a somnului, adică să ne trezim și să ne culcăm mereu la aceeși oră, chiar și în weekend. De asemenea, este de preferat ca produsele care conțin cofeină să nu mai fie consumate după-amiază, iar tutunul și alcoolul să nu fie consumate înainte de culcare.
2. Dieta săracă
Cea mai simplă modalitate de a scăpa de oboseală este să ne ajustăm dieta, spun nutriționiștii. Potrivit acestora, este necesar să optăm pentru un amestec sănătos din cele cinci grupe de alimente: fructe, legume, cereale, lactate și alimente bogate în proteine.
Între schimbările pe care putem să le facem în dieta noastră se numără: să consumăm zilnic, numărul potrivit de calorii în funcție de vârstă, sex, greutate și nivelul de mișcare făcut; să ne asigurăm că jumătate din alimentele consumate într-o zi sunt fructe și legume; să ne asigurăm că jumătate din cereale consumate sunt integrale; să consumăm lactate dietetice; să reducem consumul de zahăr; să nu sărim peste micul dejun; să mâncâm la intervale regulate și să bem suficientă apă.
3. Sedentarismul
Când ne ajunge oboseala, cea mai potrivită soluție ar putea părea relaxarea pe canapea. Specialiștii spun însă, că mișcarea s-ar putea dovedi o soluție mai bună de combatare a oboselii și recăpătare a energiei.
Cercetătorii de la Univeristatea Georgia din Atena au descoperit că, în comparație cu statul jos, un singur program de exerciții de 20 de minute ne poate ajuta să ne recăpătăm energia. Un alt studiu realizat tot de aceștia a demonstrat că persoanele sedentare care au urmat, regulat, un program de exerciții, și-au diminuat oboseala.
 
4. Stresul excesiv
Stresul în exces poate cauza epuizare fizică, emoțională, dar și îmbolnăvire, atrage atenția Asociația Americană de Psihologie. Potrivit acestora, trebuie să luăm măsuri atunci când stresul ne face să ne simțim extrem de obosiți și ne cauzează crampe musculare, dureri de cap sau migrene.
Membrii asociației au prezentat și o serie de măsuri care pot fi luate pentru combaterea stresului. Ei recomandă, între altele, identificarea surselor de stres și evitarea acestora; identificarea propriilor limite și nedepășirea acestora, dar și exprimarea sentimentelor și a îngrijorărilor.
5. Prezența unor afecțiuni medicale

Dacă, după modificarea stilului de viață în conformitate cu prevederile anterioare, oboseala tot nu dispare, este recomandată consultarea unui specialist. Cele mai frecvente afecțiuni în care oboseala este considerată un simptom cheie sunt: anemia, hipotiroidia, diabetul, anxietatea, depresia, sindromul oboselii cronice, bolile cardiace, sarcina sau lipsa de vitamine și minerale.

Sursa: SanatateaTV