Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Poliţia Română va prezenta în maximum două săptămâni soluţii cu privire la programul de lucru al poliţiştilor, pentru a nu mai fi nevoie să fie chemaţi oameni de acasă şi să asigure totuşi continuitatea.
„Am fixat un termen de maxim două săptămâni pentru ca Poliţia Română să prezinte soluţii privind organizarea programului de lucru, astfel încât să asigure respectarea obligaţiei continuităţii serviciului poliţienesc, dar şi respectarea timpului liber necesar recuperării poliţiştilor după serviciu. Orice variantă de organizare a serviciului va avea ca prioritate siguranţa cetăţeanului”, a declarat Carmen Dan.
Ea a făcut apel la cei care au transmis în spaţiul public mesaje potrivit cărora poliţiştii vor lucra numai între orele 8.00 şi 16.00.
„Au fost transmise în spaţiul public mesaje iresponsabile, conform cărora poliţiştii vor lucra numai în intervalul 8.00-16.00, în afara acestui program cetăţenii neavând siguranţa pe care Poliţia Română este obligată să o asigure. Astfel de abordări prin care unele persoane vor să se evidenţieze în spaţiul publică riscă transmiterea unei stări de panică pentru populaţie. Fac un apel la responsabilitate din partea acestor persoane, indiferent de statutul lor”, a afirmat ministrul de Interne.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, că sporul de 40% de care au beneficiat în 2017 aproape 8.000 de poliţişti nu a fost tăiat, ci a fost valabil, potrivit legii, doar până în decembrie 2017, iar interpretarea dispariţiei acestuia ca o tăiere a salariilor este „o manipulare”.
Interpretarea încetării de drept a aplicării acestui spor ca fiind o tăiere a salariilor, cauzată de aplicarea legii salarizării, este de fapt o manipulare. Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului. Acest spor s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a ordonanţei nr 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil, evident, doar pentru anul trecut. Deci nu a fost introdus prin legea salarizării”, a afirmat Carmen Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI.
Ministrul de Interne a subliniat faptul că salariile poliţiştilor au crescut cu 10% anul trecut, iar începând cu 2018 s-a mai efectuat o creştere de 3-4% la salariul net. Prin urmare, venitul net al unui poliţist debutant depăşeşte 3.000 de lei, în această sumă incluzând salariul propriu-zis, norma de hrană, norma de echipament, dar şi alte sporuri.
„În anul 2017, potrivit măsurilor fiscal-bugetare adoptate, salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor şi ale personalului civil cu 15%. De la 1 ianuarie 2018, se mai adaugă o creştere în medie de 3 – 4% la salariul net. Cel mai mic salariu din poliţie, cel al unui agent debutant, a crescut în anul 2017 cu 29,3%. Dacă în decembrie 2016 salariul minim net al unui agent era de 1.373 de lei, acum este de 1.776 de lei. La acest salariu se adaugă în medie 990 lei norma de hrană, 250 lei norma de echipament şi, după caz, alte sporuri în funcţie de condiţiile de muncă. Adunând aceste sume, rezultă că în acest moment venitul minim net al unui agent debutant este de cel puţin 3.000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru ture de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de sărbători legale”, a explicat ea.
Carmen Dan a adăugat că nu toţi poliţiştii beneficiau de sporul de 40%, fapt ce i-a nemulţumit pe aceştia şi i-a determinat „să stea acasă decât să vină la serviciu”. De aceea, anul acesta, 28.000 de poliţişti vor avea diverse sporuri majorate, care se vor regăsi în salariile din luna martie.
„Începând din luna februarie 2018, 3.000 de poliţişti beneficiază pentru prima dată de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 10%. Pentru alţi 25.000 de poliţişti care deţin calitatea de poliţie judiciară, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost majorat de la 5% la 10%. Personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv va primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii. E vorba de aproximativ 1.200 de poliţişti”, a precizat ministrul de Interne.