Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii martie din Egipt nu vor fi „nici libere şi nici corecte”

Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii martie din Egipt nu vor fi „nici libere şi nici corecte”, au avertizat paisprezece organizaţii de apărare a drepturilor omului, conform unui comunicat difuzat marţi de Human Rights Watch şi citat de AFP.

„Guvernul egiptean a călcat în picioare condiţiile minime pentru ca alegeri libere şi corecte să aibă loc la 26-28 martie 2018”, estimează organizaţiile citate în comunicat.

Potrivit acestui comunicat, „guvernul preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi continuă să înăbuşe libertăţile fundamentale. De asemenea, el a arestat potenţiali candidaţi şi i-a atacat pe susţinătorii lor”.

Textul este semnat de organizaţii regionale, precum Cairo Institute for Human Rights Studies sau organizaţii internaţionale ca Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere, şi vizează în special Statele Unite, Uniunea Europeană şi statele europene, acuzate de acordarea de ajutoare financiare fără a ţine cont de respectarea drepturilor omului.

Potrivit semnatarilor, „aliaţii Egiptului ar trebui să denunţe public astăzi mascarada acestor alegeri”. Ei denunţă de asemenea lipsa „dreptului persoanelor la participare politică şi libertate de exprimare, de asociere şi întrunire paşnică”, precum şi întemniţarea oponenţilor sau a potenţialilor candidaţi.

Mai mulţi adversari potenţiali ai lui Sisi la alegerile prezidenţiale au fost îndepărtaţi sau descurajaţi să se prezinte, în ultimele săptămâni.

Fostul şef de stat major Sami Anan a fost exclus din alegeri în ianuarie la scurt timp după anunţarea candidaturii sale. El este urmărit penal de justiţia militară pentru a se fi angajat în cursă „fără autorizaţia forţelor armate”.

Fostul prim-ministru Ahmed Shafik a declarat la începutul lunii ianuarie că nu mai este candidat, contrar a ceea ce anunţase mai înainte din Emiratele Arabe Unite unde trăia. Când a ajuns în Egipt, el a dispărut aproximativ 24 de ore înainte de a anunţa că îşi reconsideră intenţiile.

Fostul deputat devenit disident Mohamed Anouar El-Sadate şi avocatul pentru drepturile omului Khaled Ali au renunţat la rândul lor să se prezinte, denunţând presiuni asupra echipelor lor de campanie.

Singurul candidat rămas în cursă împotriva lui Sisi, Moussa Mostafa Moussa, este un susţinător notoriu al preşedintelui în exerciţiu.

În aceste condiţii, mai multe partide de opoziţie au chemat la boicotarea alegerilor la sfârşitul lunii ianuarie.AGERPRES