Noul guvern austriac a anunţat că va reexamina înlocuirea avioanelor de luptă Eurofighter

Noul guvern austriac a anunţat că va reexamina înlocuirea – anunţată de fosta majoritate de centru-stânga – a avioanelor de luptă Eurofighter achiziţionate la începutul anilor 2000 de la grupul Airbus, cu care Austria se află într-un litigiu, informează AFP.

Ministrul apărării austriac Mario Kunasek a declarat într-o conferinţă de presă că o „comisie de evaluare” va reconsidera concluziile grupului de experţi mandatat de majoritatea precedentă.

Concluziile acestor experţi l-au determinat pe predecesorul său să anunţe în iulie anul trecut „ieşirea din programul Eurofighter” începând din 2020. Ministrul de atunci a criticat costurile de întreţinere „exorbitante” ale aparatelor.

Coaliţia formată din dreapta (OeVP) şi extrema-dreaptă (FPOe) la putere la Viena din decembrie 2017 va cere comisiei „noi informaţii şi opţiuni” pentru viitorul sistemului de supraveghere a spaţiului aerian naţional în prezent asigurat de 15 aparate Eurofighter Typhoon şi 12 avioane Saab.

Grupul aeronautic european Airbus face obiectul unei anchete în Austria vizându-l, printre altele, pe directorul său general Tom Enders pentru fapte de corupţie şi fraudă în momentul vânzării a 18 dintre aceste avioane de luptă pentru două miliarde de euro în 2003.

La acea vreme, Enders conducea departamentul de apărare al grupului EADS, care a devenit Airbus Group în ianuarie 2014. Austria a depus o plângere în februarie împotriva Airbus şi a cerut daune de până la 1,1 miliarde de euro în acest dosar, suspectând plata unor comisioane ilegale.

Airbus contestă faptele şi Enders a acuzat guvernul austriac că duce o luptă politică.

Eurofighter Typhoon a fost lansat în 2003 de un consorţiu european format din grupul de apărare franco-germano-spaniol EADS (acum Airbus Group), compania aerospaţială britanică BAe Systems şi Alenia (fostul grup italian Finmeccanica). Aparatul se află în dotarea forţelor aeriene din Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Arabia Saudită şi Oman. AGERPRES