Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) derulează din această lună un proiect guvernamental prin care să motiveze studenţii să îşi continue studiile inginereşti, în condiţiile în care peste 30% dintre aceştia le abandonează în primul an din cauza neadaptării la învăţământul academic, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior.
Coordonatorul Serviciului Relaţii Publice, Comunicare şi Imagine al USV, Codruţ Şerban, a anunţat luni că proiectul ”Motivaţie Academică în Ştiinţe Inginereşti”, finanţat prin programul ROSE, derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, se va desfăşura constant, pe o perioadă de 3 ani, şi se va baza pe activităţi de coaching şi remediere în aria curriculară ştiinţe, tutoriat studenţesc, orientare şi consiliere într-o carieră inginerească de succes, iniţiere în antreprenoriat, workshop-uri, vizite de studio, întâlniri cu angajatori şi specialişti din domeniile automatică, electronică, electrotehnică, energetică şi calculatoare.
Potrivit lui Şerban, echipele de management şi implementare a proiectului sunt formate din cadre didactice ale facultăţii, personal didactic auxiliar şi studenţi voluntari, membri ai unor organizaţii studenţeşti, iar programul activităţilor va fi afişat lunar pe pagina WEB a facultăţii.
Activităţile ce au început în această lună au în vedere ”contextul unei cereri tot mai mari de ingineri pe piaţa muncii din regiune”, fiind dedicate studenţilor din anul I, cu scopul de a oferi sprijin celor care doresc să profeseze în domeniul ingineresc şi de a reduce abandonul şcolar, a informat sursa citată.
Conform USV, analiza evoluţiei tinerilor care intenţionează să îmbrăţişeze o carieră inginerească a arătat ”dificultăţi de adaptare a acestora la trecerea de la învăţământul liceal la cel universitar, lucru ce face ca peste 30% din studenţii admişi şi înmatriculaţi să abandoneze studiile pe parcursul primului an”. AGERPRES