Breaking News

Biro Rozalia(UDMR):Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rolul de actor global pe scena politicii mondiale.

Preşedinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia, a declarat marţi, la Oradea, că Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rolul de actor global pe scena politicii mondiale.

Deputata UDMR a prezentat, într-o conferinţă de presă, concluziile Conferinţei interparlamentare de politică comună pe securitate, apărare şi politică externă a statelor membre ale Uniunii Europene, ce a avut loc la Sofia, Bulgaria, în perioada 15-18 februarie.

„Am abordat împreună cu reprezentanţii comisiilor de politică externă din parlamentele naţionale ale celor 28 de state membre o serie de tematici foarte importante privind securitatea, pacea, echilibrul şi siguranţa în spaţiul Uniunii Europene şi în vecinătatea acesteia. Conferinţa s-a finalizat cu o declaraţie comună, adoptată în unanimitate, care cuprinde principiile şi principalele recomandări, un fel de statement, asumarea răspunderii de către statele membre participante”, a precizat Biro.

Conform acesteia, în primul rând, în declaraţie se arată că Uniunea Europeană „trebuie să-şi întărească rolul de actor global pe scena politicii mondiale”, crescând responsabilitatea şi vizibilitatea pe scena internaţională, asigurând un dialog şi acţiune continue cu ceilalţi actori globali şi să se asigure prin acest rol o Europă sigură, prosperă, sustenabilă, socială şi puternică.

„Aceste cinci cuvinte – sigură, prosperă, sustenabilă, socială şi puternică – sunt obiective cheie. După fiecare cuvânt este o întreagă strategie a Uniunii Europene pentru a îndeplini aceste deziderate”, a subliniat Biro Rozalia.

Reprezentanţii statelor membre au stabilit şi convenit, conform deputatei UDMR, asupra principalelor priorităţi: o participare activă a statelor membre în implementarea strategiei globale a UE, o promovare mai accentuată a intereselor cetăţenilor Europei, o colaborare cu toate instituţiile şi statele membre ale UE, un glas mai accentuat şi o colaborare şi mai întărită cu ONU, reafirmarea rolului UE în securitatea şi apărarea Europei, o colaborare mai diversificată cu NATO şi asigurarea securităţii şi stabilităţii politicii de vecinătate a UE.

Pentru statele din vestul Balcanilor, viitoare state membre UE, participanţii au făcut o serie de recomandări specifice, pentru Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. Ca dată a integrării lor în UE, comisarul Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a lansat anul 2025, însă s-a convenit că doar rezultatele individuale ale fiecărei ţări în parte vor fi cele care vor stabili anul aderării, a mai spus Biro. AGERPRES