Petre Roman va modera o dezbatere despre „depășirea erorilor tranziției post-revoluționare”, joi, 22 februarie, în Aula Universității Tehnice

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) găzduiește dezbaterea „România în fața provocărilor Europei și a celor globale. Viziune pentru depășirea erorilor tranziției post-revoluționare”, care îl va avea ca moderator pe Petre Roman, fost prim ministru și președinte al Senatului României. Evenimentul va avea loc joi, 22 februarie, de la ora 11.00, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Corpul A, din Copou, și va continua cu lansarea volumului „Despre pasiune în vremuri de libertate”, scris tot de către Petre Roman.

 

„Mi-am dorit foarte mult să discut despre acest volum care este unul de memorii, primul dintr-o serie de trei. I-am dat un titlu de care sunt bucuros, fiindcă vorbește de pasiunea în vremuri de libertate, care atunci era totală. Libertatea ca atunci nu mai poate fi gândită, inclusiv pentru cei care au vrut să facă rău, pentru cei care era fie din partea vechiului regim ceaușist, fie dintre cei care veneau cu gânduri de revanșă. Am avut parte atunci de lucruri rele, care se termină rău. Inclusiv volumul meu se încheie cu perioada de mineriadă, care a pus capăt guvernului condus de mine și care a întors România cu ani buni în urmă, ani pe care nu i-am recuperat nici până acum”, a declarat Petre Roman.

 

Acesta a precizat că și-ar dori ca la întâlnirea de la Iași să dezbată unele lucruri despre politică, atât cea imediat de după anii ’90, cât și cea din prezent, iar apoi să se angajeze într-o discuție cu întrebări și răspunsuri alături de cei din sală despre momentele cheie prezentate în carte și în tema dezbaterii. „Cred că nu am fi asistat, între altele, având în vedere legea privatizării, la numeroasele operațiuni de jaf și lichidare, pe care le-am numit și le numesc așa și în carte. Au dispărut câteva dintre marile întreprinderi care aveau toate motivele să rămână și să existe în continuare pe piață fiindcă aveau viitor economic”, a specificat Petre Roman. Acesta a mai punctat că a realizat cartea pe 70 de povestiri, așa cum a simțit el nevoia să le prezinte, și volumul nu se dorește a fi nici analiză, nici istorie, ci o prezentare „a vieții, așa cum am trăit-o eu, ținând cont și de perspectiva dată de acești ani care au trecut”.

 

Participarea la întâlnire este deschisă tuturor studenților și ieșenilor interesați de subiectele dezbătute.