CSM a decis să dea AVIZ NEGATIV cererii de revocare a şefei DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă, marţi, în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru a fi audiată, la şedinţa participând şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cel care cere revocarea sa din funcţie. După trei ore de dezbateri în care au avut loc mai multe contre între ministrul Justiţiei şi şefa DNA, secţia de procurori a CSM a decis să dea AVIZ NEGATIV solicitării ministrului Justiţiei. Avizul, care este doar consultativ, va fi trimis la Cotroceni, decizia de revocare aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată pentru procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a spus Laurei Codruţa Kovesi că ar fi trebuit să ştie că instituţia pe care o conduce nu poate ancheta legalitatatea unui act administrativ.

„Cu privire la neprezentarea la comisie, să nu vă supăraţi, dar aţi denaturat un pic pentru că aţi spus că aţi răspuns, da, dar CCR spune în decizie că nu aţi răspuns complet la toate întrebările de natură să se lămurească problema pe care comisia o avea de dezlegat. Nu aţi anticipat nici dosarul acela cu cazul Belina. Cum să nu anticipaţi? Nu aţi ştiut dumneavoastră că nu puteţi ancheta oportunitea, circumstanţa , împrejurări sau personalitate, dar prin decizia 68 tocmai vi s-a răspuns? Când a venit cazul Belina, sigur că dispozitivul a fost de respingere. Toate considerentele sunt în acelaşi sens. Procurorul nu poate ancheta împrejurări, circumstanţele, legalitatea unui act administrativ”, a spus Tudorel Toader în cadrul secţiei de Procurori.

 

„Din nou, trebuie, dacă vorbim despre adevăruri să spunem un adevăr. Procurorii nu au investigat oportunitatea adoptării OUG 13, ci au investigat fapte de corupţie în legătură cu elaborarea unui proiect. Acest lucru este valabil şi în cel de al doilea caz, Belina. În ceea ce priveşte susţinerea CCR că am răspuns complet sau nu, eu nu pot să contrazic, nu ştiu ce au avut în vedere când au luat această dispoziţie, pot doar să vă răspund că toată corespondenţa cu comisia a fost scrisă şi se poate verifica oricând ce am răspuns şi ce am răspuns”, a răspuns Kovesi.

MEDIAFAX