Breaking News

Hans Klemm: Promovarea prosperităţii economice pentru SUA şi pentru România este una dintre priorităţile cheie pentru parteneriatul strategic al celor două ţări

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat luni că promovarea prosperităţii economice pentru SUA şi pentru România este una dintre priorităţile cheie pentru parteneriatul strategic al celor două ţări.

„După criza financiară globală România şi-a revenit şi acum se bucură de o creştere economică foarte puternică devenind mai competitivă, creând legături comerciale cu UE, primind investiţii străine directe şi promovând de stabilitate macro-economică şi reforme ale pieţei financiare. În timp ce România are încă posibilitatea de a-şi îmbunătăţi competitivitatea în infrastructură, educaţie şi sistemul de sănătate, dezvoltarea ţării este un lucru cert. În 2016, creşterea României a fost de 59% pentru PIB comparat cu media europeană. (…) Pe lângă prosperitatea economică, România a intrat şi într-o nouă schemă politică prin acest Parteneriat strategic cu SUA. (…) Una dintre priorităţile noastre cheie este promovarea prosperităţii economice pentru SUA şi pentru România, iar Parteneriatul nostru strategic este format de acest angajament pentru sporirea oportunităţilor economice. (…) SUA şi România s-au angajat să respecte valorile democratice, incluzând aici statul de drept, să aibă pieţe deschise şi să promoveze drepturile omului şi să creeze legături puternice între toate naţiunile”, a spus ambasadorul american, la conferinţa „Despre lumea în care trăim” organizată la Ateneul Român.

Hans Klemm a afirmat, în schimb, că o oportunitate ratată în ceea ce priveşte prosperitatea a fost un schimb mai mare între industriile cinematografice din România şi din SUA.

„În ceea ce priveşte prosperitatea, o oportunitate ratată a fost, de exemplu, un schimb mai mare între industria cinematografică din România şi din SUA. România intră în concurenţă cu multe alte ţări pentru investiţii americane, respectiv ţările vecine, dar şi cu Irlanda şi cu statele care alcătuiesc naţiunea americană. Americanii trebuie să hotărască dacă fac investiţii în România sau în Alabama, şi aşa stau lucrurile şi în industria cinematografică”, a susţinut oficialul american.

El a vorbit în cadrul conferinţei despre globalizare.

„SUA se angajează alături de democraţiile industrializate şi alte state care au aceleaşi puncte de vedere împotriva agresiunii economice, dorind să modernizeze tratatele existente, vor să contracareze practicile de comerţ incorecte, vor să contracareze corupţia străină, vor să lucreze cu parteneri care gândesc la fel şi să faciliteze oportunităţi pentru pieţele noi. Astfel, SUA doresc să conlucreze cu parteneri comerciali şi să modernizeze sistemul internaţional comercial în beneficiul tuturor. Temerile împotriva presiunilor protecţioniste par să fie o reacţie exagerată şi în ciuda acestei retorici, globalizarea nu a ajuns la un curent contrar serios şi chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o greşeală să vorbim despre sfârşitul ei”, a afirmat Hans Klemm.

El a adăugat că dacă lumea nu s-a prăbuşit din punct de vedere economic după marea criză din 1930, acest lucru nu se va întâmpla nici în 2020.

Pe de altă parte, ambasadorul american a afirmat că guvernele ar trebui să aibă o reacţie „puţin mai intruzivă” în reglementarea funcţionării platformelor on-line, în contextul ştirilor false. AGERPRES