Uniunea Europeană va răspunde „adecvat” impunerii de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu de catre SUA

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că Uniunea Europeană va răspunde „adecvat” impunerii de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu anunţate joi de preşedintele american, Donald Trump, relatează agenţia EFE.

„Nu vom sta fără să facem nimic în timp ce industria noastră este lovită cu măsuri injuste care pun în pericol mii de locuri de muncă europene”, a declarat Junker într-un comunicat, adăugând că el consideră decizia o măsură nejustificată de protecţionism.

Preşedintele CE a spus că regretă „profund” decizia Washingtonului, care pare să reprezinte o intervenţie flagrantă pentru a proteja industria internă a SUA, care nu se bazează pe nicio justificare de securitate naţională”.

Reacţia comunitară vine după ce Trump a anunţat că săptămâna viitoare va aproba taxe de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, provenite din anumite ţări, şi că acestea vor fi în vigoare o perioadă lungă.

Şeful Executivului comunitar a subliniat că decizia lui Trump „poate doar să agraveze lucrurile”, într-un context caracterizat de o deteriorare a relaţiilor comerciale dintre UE şi SUA, care, înainte de venirea lui Trump la Casa Albă, negociau un acord de liber schimb, discuţiile fiind acum suspendate.

Comisia Europenă a dat asigurări că UE va reacţiona „ferm şi adecvat” pentru a-şi apăra interesele.

„Comisia va prezenta zilele următoare o propunere de contramăsuri compatibile cu OMC împotriva măsurilor SUA, pentru a reechilibra situaţia”, a adăugat Juncker.

La rândul său, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a afirmat că decizia Washingtonului va avea „un impact negativ asupra relaţiilor transatlantice şi a pieţelor globale”.

„În plus, vor ridica costurile şi vor reduce opţiunile pentru consumatorii de oţel şi aluminiu din SUA”, a adăugat Malmstrom, care a adăugat că va aduce acest caz în atenţia Organizaţiei Mondiale a Comerţului „cât mai repede posibil”.

Între timp, CE va supraveghea evoluţia pieţelor şi, dacă va fi necesar, va propune măsuri de salvgardare compatibile cu prevederile, pentru a menţine stabilitatea pe piaţa UE”.AGERPRES