Următoarele două săptămâni (5 – 18 martie) vor fi caracterizate de o vreme în curs de încălzire la nivelul întregii ţări, cu temperaturi ce vor atinge în zone din Banat, Crişana şi Oltenia chiar şi 17-18 grade Celsius, dar pe de altă parte precipitaţiile, în special sub formă de ploaie, se vor întoarce în majoritatea regiunilor, atât pe 5 şi 6 martie, cât şi după data de 11 martie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.
În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, tendinţa generală de evoluţie a vremii se va concretiza printr-un proces de încălzire, ce va determina o creştere a mediei temperaturilor diurne de la 6 – 7 grade în prima zi, până la aproximativ 17 – 18 grade la final de săptămână. Minimele termice nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în creştere de la -7 grade, la începutul intervalului, până la aproximativ 6 grade în jurul datei de 11 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. În a doua săptămână, regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, astfel încât maximele se vor încadra, în medie regională, între 13 şi 18 grade, iar minimele vor fi cuprinse, în general, între 3 şi 6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 6 şi 8 martie, precum şi în intervalul 11 – 13 martie, acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi mai importante cantitativ.
În Crişana, temperatura aerului va fi în creştere treptată, de la valori medii ale maximelor diurne de 7 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 16 grade pe data de 11 martie, interval în care şi minimele nocturne vor creşte de la -9 până la 6 – 7 grade. În intervalul 12 – 18 martie se va menţine un fond de vreme caldă, cu temperaturi maxime situate, în medie, între 12 şi 18 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 13 martie, şi cele mai ridicate pe 16 martie. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, în creştere semnificativă în decursul primei săptămâni a perioadei de prognoză, când media regională a temperaturilor minime, de aproximativ -9 grade la început, va atinge 5 – 6 grade pe 11 – 12 martie. În a doua săptămână, minimele nocturne vor avea uşoare variaţii şi se vor situa, în general, între 2 şi 6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată aproape pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei, însă pe 6 – 7 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 13 martie, acestea pot fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii relativ extinse.
În Transilvania, vremea se va încălzi accentuat în prima săptămână a intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade în acest interval, iar cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la început, va atinge 0 grade între 7 şi 10 martie, şi chiar 3 – 4 grade, pe 11 şi 12 martie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză se vor resimţi uşoare variaţii termice de la o zi la alta, dar, per ansamblu, maximele diurne se vor situa între 12 şi 16 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 0 şi 2 grade, în medie. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată, dar în jurul datei de 13 martie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.
În Maramureş, prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de temperaturi în creştere treptată, astfel încât vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal în această perioadă a anului. Valorile termice diurne, de 5 – 6 grade la început, vor atinge 10 grade la sfârşit de săptămână, în timp ce minimele nocturne vor fi în creştere, de la -12 până spre 5 – 6 grade, în acest interval. A doua săptămână va fi caracterizată de uşoare variaţii termice, dar în general temperaturile maxime se vor situa între 10 şi 15 grade, iar cele minime între 2 şi 4 grade, în medie, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 16 martie şi cele mai scăzute în zilele de 13 şi 14 martie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar pe 6, 7, 11 şi 12 martie vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.
În Moldova, vremea rece, geroasă dimineaţa la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca, în data de 11 martie, mediile maximelor şi minimelor să se situeze peste normele perioadei. Astfel, media maximelor va creşte de la 0 la un 1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3 – 4 grade, în datele de 11 şi 12 martie. Ulterior zilei de 12 martie, până la jumătatea celei de-a doua săptămâni, se întrevede o uşoară scădere a temperaturilor medii maxime şi minime, pentru ca, după această dată (14 martie) şi până spre sfârşitul intervalului, tendinţa acestora să fie de creştere uşoară de la o zi la alta. Astfel, maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10 – 11 grade în 14 martie, apoi vor creşte spre 13 – 14 grade în data de 18 martie. Media minimelor va scădea de la valori de 3 – 4 grade, la începutul celei de-a doua săptămâni, spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor creşte spre valori în jurul a 3 grade, în 18 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.
În Dobrogea, vremea va intra într-un proces de încălzire. Maximele termice vor creşte de la valori medii de două grade în prima zi a intervalului spre 12 – 13 grade în data de 12 martie. Ulterior, în perioada 13 – 15 martie, media temperaturilor diurne va coborî uşor spre valori în jurul a 10 grade, apoi va creşte din nou spre 12 – 13 grade, pe 18 martie. Evoluţia temperaturilor minime va fi similară cu a valorilor maxime, iar media temperaturilor nocturne va creşte de la -7 grade, în data de 5 martie, spre valori în jurul a 6 grade în zilele de 12 şi 13 martie, apoi va coborî spre 3 – 4 grade în data de 15 martie, pentru ca ulterior să crească din nou spre 6 grade, la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în zilele de 6 şi 8 martie şi, ulterior, în intervalul 11 – 14 martie.
În Muntenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, procesul de încălzire a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decât cele normale. Astfel, media maximelor va creşte de la valori de 3 grade în primele zile, spre 15 – 16 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar cea a minimelor de la valori medii cuprinse între -8 şi -7 grade, în data de 5 martie, spre aproximativ 5 grade, în data de 12 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. A doua săptămână debutează cu o scădere uşoară a temperaturilor maxime spre medii de 12 grade, pe 14 martie, respectiv o scădere spre aproximativ 3 grade a valorilor medii nocturne, la aceeaşi dată. Ulterior, până pe 18 martie, vremea se va încălzi din nou, astfel încât maximele vor creşte iar spre valori medii de 15 – 16 grade, în timp ce minimele vor ajunge la 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 5 – 8 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 15 martie.
În Oltenia, în intervalul 5 – 12 martie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caldă pentru această perioadă a anului. Maximele vor creşte, în medie regională, de la valori de 2 – 3 grade în primele zile, spre 16 – 17 grade, în data de 12 martie, iar temperaturile minime, de la -5 grade la început, vor atinge 5 – 6 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În perioada 13 – 15 martie, vremea se va răci uşor, media maximelor situându-se în jurul a 14 grade, iar cea a minimelor coborând spre 3 grade. Între 16 şi 18 martie, valorile termice vor creşte din nou şi vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă, urmând a se situa în jurul a 17 grade ziua şi 4 grade noaptea, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 5 – 9 martie, apoi între 11 – 14 martie.
La munte, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin uşoare variaţii de temperatură, tendinţa generală fiind însă de încălzire a vremii. Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, în general, între 1 şi 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 şi 14 martie, respectiv cele mai calde pe 11 martie şi, din nou, în intervalul 15 – 18 martie. Temperaturile nocturne vor avea aceeaşi tendinţă de evoluţie, urmând a se situa, în medie, între -4 şi 0 grade, cu excepţia primei nopţi din interval, când încă va fi ger, iar media regională se va situa în jurul valorii de -9 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ în jurul datei de 6 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 13 martie. AGERPRES