Breaking News

Banca Națională a primit raportul final de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în seara zilei de marți, 6 martie 2018, a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, care potrivit unor estimări anterioare ale BNM, au fost fraudate cu circa 14 miliarde de lei, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al băncii centrale precizează că raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanții Kroll, conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional.

O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM. În sinteză se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Cel puțin 77 de companii au format acest grup coordonat. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.

Potrivit sintezei raportului companiei Kroll, marea majoritate a conturilor au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. Investigația arată că circa 185 milioane de dolari SUA depistate până în prezent au fost depuse la alte bănci din Republica Moldova, decât cele trei falimentare, 63 milioane dolari SUA în Cipru, 61 milioane în China și Hong Kong și 23 milioane dolari SUA în Elveția. Aproximativ 200 milioane de dolari SUA au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Devalizarea celor trei bănci a fost apreciată în presa locală şi cea internaţională drept “furtul secolului” sau “furtul miliardului”. În prezent, consorţiul format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLP efectuează cea de-a doua etapă a investigaţiei la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Companiile au fost angajate „să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare” a activelor dispărute din cele trei bănci.