Carrefour România sprijină direcția de dezvoltare în retail a programului Innovation Labs, pentru al treilea an consecutiv. Astfel, Carrefour, ca lider în inovație și tehnologie în retail, încurajează tinerii ieșeni să propună idei de aplicații și proiecte pentru cât mai multe direcții de dezvoltare, de la îmbunătățirea experienței clienților, până la simplificarea proceselor operaționale. La eveniment, compania a fost prezentă prin mentori de top. Hackathonul din Iași, ajuns la cea de-a treia ediție, face parte din prima etapă a programului Innovation Labs și a reunit 18 echipe formate din peste 40 de tineripasionați de domeniul IT, care au avut misiunea de a convinge juriul că ideea inovatoare la care s-au gândit, merită implementată.Juriul, din care a făcut parte și Carrefour România, a avut rolul de a pune întrebări şi de a sfătui echipele pe parcursul celor două zile, alegându-le pe cele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs din Iași, pentru o perioadă de trei luni. „Am fost încântat să stau de vorbă cu tinerii sibieni pasionați și dornici de a-și face auzită vocea prin intermediul noilor tehnologii. Printre proiectele care mi-au atras atenția se numără Yammy Deal, o idee ce se poate aplica cu succes în retail, cu un puternic impact CSR. Aplicația colectează informații despre mâncarea care nu s-a consumat până la o anumită oră de la diverse unități astfel încât, spre finalul zilei, aceasta să se poată vinde la preț redus”, a declarat Cristian Cojocaru, mentor Carrefour în cadrul programului Innovation Labs, desfășurat la Iași. Astfel, cele mai bune nouă idei prezentate de tineri vor prinde contur sub forma unui plan de afaceri. Pe tot parcursul programului, potenţialii antreprenori vor primi sfaturi de la mentori, manageri, profesori și specialişti din domeniu care s-au implicat în proiect. „În cele două zile petrecute la hackatonul Innovation Labs am văzut tineri foarte receptivi și interesați să-și promoveze proiectele în cadrul companiilor mari. Suntem încântati deacest lucru și, în continuare, le vom oferi suport în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc dar și pentru a-și rafina produsele”, a declarat Iulian Neacșu, mentor Carrefour în cadrul programului Innovation Labs, desfășurat la Iași. Printre proiectele câștigătoareale Hackathonului de laIași, pentru zona de Retail, se regăsesc :
- Yummy Deal este o aplicație mobilă cu ajutorul căreia restaurantele pot publica informații despre mâncarea care nu s-a consumat spre finalul zilei și o pot vinde la preț redus. Astfel, utilizatorul Yummy Deal își alege un tip de mâncare din oferta publicată și apoi ridică personal comanda de la local – într-un schimb ce folosește atât clienților și restaurantelor, cât și comunității prin evitarea risipei de alimente.
- Clearpath este un sistem autonom de controlare a dronelor, în baza unui semnal GPS. Utilizatorul transmite un mesaj tip SMS către dronă, cu coordonatele locului la care aceasta trebuie să ajungă, îmbunătățind astfel experiența utilizării dronei prin asigurarea preciziei locației finale și a traiectoriei parcurse.
Toate echipele câștigătoare din Hackathon intră acum într-o perioadă intensă de training de trei luni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Tinerii vor împărtăși experiențele unor antreprenori sau oameni de business de vârf, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li se vor oferi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului. Primul hackaton al proiectului s-a desfășurat în București, în perioada 3-4 martie, iar week-end-ul acesta au fost organizate evenimente asemănătoare, simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. (Edmond Macri)