Simpozionul național „Catolicii din Moldova şi Centenarul Unirii de la 1918”

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi și cu Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, organizează simpozionul național „Catolicii din Moldova și Centenarul Unirii de la 1918”. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, în zilele de 21-23 martie 2018.

La această manifestare cultural-ştiinţifică sunt invitați Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Excelenţa Sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, Domnul Ministru Secretar de stat Victor Opaschi, Doamna Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesorii și studenţii Facultăţii de Teologie Romano-Catolică Iaşi, ai Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi, precum şi profesorii și studenţii care studiază în Centrul Universitar Iaşi, cercetători, istorici şi toți cei care doresc să cunoască mai multe despre implicarea catolicilor din Moldova în evenimentul Unirii de la 1918.

Comunicările de la acest simpozion vor fi susținute de istorici şi specialişti din Iaşi, care vor aborda o tematică specială, concentrată pe jubileul marelui eveniment naţional de la 1918. Astfel, va fi contextualizat, naţional şi internaţional, marele eveniment din istoria României, vor fi evidenţiate personalităţile Bisericii Catolice din epocă, pornind de la papa Benedict al XV-lea şi încheind cu administratorul apostolic al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, pr. Ulderico Cipolloni, vor fi expuse principalele momente care au jalonat istoria Diecezei Romano-Catolice de Iaşi în anii Primului Război Mondial şi contribuţia Bisericii Catolice din Moldova, la realizarea Marii Uniri, efectele pozitive ale acestui act istoric pentru evoluţia ulterioară a Bisericii Catolice, cu exemplificarea integrării comunităţilor parohiale catolice din Basarabia și Bucovina în cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

Simpozionul din 21-23 martie 2018 are caracter de noutate absolută, deoarece este prima manifestare cultural-ştiinţifică de acest gen şi cu această tematică în istoria Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. De asemenea, manifestarea de la Iaşi este şi una din primele manifestări de amploare organizată de mediul academic ieşean în anul Centenarului Unirii.

Totodată, se poate afirma că acest simpozion a încurajat în premieră ample cercetări istorice privind istoria catolicilor din Moldova în vremea Marii Uniri de la 1918, cercetări materializate în pregătirea conferinţelor simpozionului, precum şi în finalizarea a două lucrări de referinţă: „Pro Memoria: Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în anii Primului Război Mondial” respectiv „Centenar: Dieceza Romano-Catolică de Iași în vremea Marii Uniri – album foto 1916-1918”. Lucrările respective vor fi prezentate în cadrul unei secţiuni speciale a simpozionului din 21-23 martie 2018.

Un al treilea element de noutate a simpozionului este proiecţia filmului documentar „Spre aducere aminte. Dieceza Romano-Catolică Iaşi în anii Primului Război Mondial”, film realizat de Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” în colaborare cu Centrul de Comunicaţii Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Importanţa acestui film documentar constă în tema abordată, ocazionată de centenarul Unirii, şi de folosirea bogatei arhive fotografice a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi și Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

Istoria Diecezei Romano-Catolice de Iaşi în vremea Marii Uniri reprezintă un capitol important din istoria marelui act al Reîntregirii Ţării acum un secol, iar participanţii la simpozion vor cunoaşte în mod direct şi prin intermediul mijloacelor ştiinţifice de comunicare contribuţia catolicilor din Moldova la înfăptuirea Marei Uniri de la 1918.

 

Pentru mai multe detalii accesați pagina oficială a evenimentului aici.

 

Programul simpozionului național

CATOLICII DIN MOLDOVA ŞI CENTENARUL UNIRII DE LA 1918

(21-23 martie 2018)

 

Miercuri, 21 martie 2018

16,00-19,00: Sosirea și înscrierea participanților

19,00: Vecernie pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial (Capela ITRC)

19,30: Cina

 

Joi, 22 martie 2018

7,00: Sfânta Liturghie pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial (Capela ITRC)

8,00: Micul dejun

9,00: Deschiderea simpozionului (Aula Magna ITRC)

Cuvânt de salut: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, Dl. Ministru Secretar de stat Victor Opaschi, Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Mons. dr. Benone Farcaș, Conf. univ. dr. Ștefan Lupu

9,30: prof. univ. dr. Mihai Dorin (Universitatea Technică „Gheorghe Asachi” din Iaşi):

„Proiectul unirii și fundamentele modernizării României”

10,00: lect. univ. dr. Fabian Doboș (Facultatea de Teologie Romano-Catolică):

Papa Benedict al XV-lea, PS Raymund Netzhammer și pr. Ulderico Cipolloni, mari personalități bisericești în timpul Primului Război Mondial

10,30. Pauză cafea

11,00: dr. Dănuț Doboș (Episcopia Romano-Catolică de Iași):

„Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în anii Primului Război Mondial”

11,30: pr. Cornel Cadar (Episcopia Romano-Catolică de Iași):

Preoții și parohiile catolice din Moldova în Primul Război Mondial

12,00: Prof. Anton Coșa, Muzeul de Istorie Bacău:

„Eroii catolici din Moldova căzuți în Primul Război Mondial. Și ei au făurit Marea Unire de la 1918”

12,30: conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu (Facultatea de Teologie Romano-Catolică):

„Catolicii din Moldova în vremea Marii Uniri de la 1918 – memoria fotografiilor”

13,00: Prânzul

15,00: drd. pr. Petru Ciobanu (Episcopia Romano-Catolică de Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova):

„Catolicii din Basarabia după Marea Unire”

15,30: pr. Alois Moraru (Episcopia Romano-Catolică de Iași):

Catolicii din Bucovina după Marea Unire

16,00: Pauză cafea

16,30: Prof. dr. Cătălin-George Fedor, Centrul de cercetări antropologice, Academia Română, filiala Iași:

„Memoria locuitorilor comunităților catolice din Moldova privitoare la Unirea de la 1918”

17,00: prof. univ. dr. pr. Emil Dumea (Facultatea de Teologie Romano-Catolică):

Căzuți pentru patrie din satele Tămășeni și Adjudeni (județul Neamț)

19,00: Vecernie

19,30: Cina

 

Vineri, 23 martie 2018

7,00: Sfânta Liturghie

8,00: Micul dejun

9,00: Prezentare de carte

1. Danut Dobos, Pro memoria: Dieceza Romano-Catolică de Iași în anii Primului Război Mondial, Sapientia, Iași 2018.

2. Ștefan Lupu, Centenar. Dieceza Romano-Catolică de Iași în vremea Marii Uniri – album foto 1916-1918, Sapientia, Iași 2018.

10,00: Vizionare film documentar:

„Spre aducere aminte. Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în anii Primului Război Mondial

11,00: Pauză cafea

11,30: Discuții în grup

12,00: Concluzii

12,30: Prânzul

14,00: Plecarea participanților