Dansul Nataşei. O istorie culturală a Rusiei, de Orlando Figes
- „Un tur de forţă. Superb, captivant, magistral.” (Simon Sebag Montefiore)
- „Splendidă. O panoramă fascinantă a artei şi vieţii ruseşti.” (The Independent)
- „Dansul Nataşei are toate calităţile unei tragedii epice.” (Mail on Sunday)
- Volumul a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), traducere semnată de Lucia Popovici, disponibil pe www.polirom.ro şi în librăriile din ţară.
Dansul Nataşei. O istorie culturală a Rusiei a fost nominalizată pentru Duff Cooper Prize şi Samuel Johnson Prize (2003). În 2009 a primit prestigiosul Premiu „Przegląd Wschodni” (Polonia) pentru cea mai bună carte străinădespre istoria Europei de Est.
Titlul volumului este inspirat de o scenă simbolică din Război şi pace, în care tînăra contesă aude o melodie populară şi, instinctiv, începe să danseze. Pornind de la semnificaţia dansului Nataşei, Orlando Figes explorează tensiunile dintre cultura înaltă şi cultura populară, dintre componenta europeană şi componenta asiatică ale culturii ruse şi examinează modul în care artiştii, scriitorii şi gînditorii ruşi au construit mitul „sufletului rus”.
O cuprinzătoare istorie culturală a Rusiei, ţesută din poveşti şi personaje extraordinare, Dansul Nataşei acoperă o perioadă ce se întinde de la construirea Sankt-Petersburgului, sub domnia lui Petru cel Mare, şi pînă în anii regimului sovietic.
Orlando Figes abordează domenii dintre cele mai diverse, de la arta populară pînă la ritualurile magice ale şamanilor asiatici, de la poezia lui Puşkin pînă la muzica lui Musorgski şi Stravinski sau filmele lui Eisenstein, mobilizînd o impresionantă distribuţie de artişti şi aristocraţi, revoluţionari şi exilaţi, preoţi şi libertini, ţari şi tirani.
Orlando Figes este profesor de istorie la Colegiul Birkbeck, Universitatea din Londra. Este autorul a numeroase cărţi despre istoria Rusiei, cum ar fi: The Whisperers: Private Life in Stalin’s Russia (2008), Crimea: The Last Crusade (2010) şi Just Send Me Word: A True Story of Love and Survival in the Gulag (2012). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut Revoluţia Rusă, 1891‑1924. Tragedia unui popor (2016).