Breaking News

Autorităţile române intenţionează să restricţioneze comercializarea, distribuirea sau vânzarea de opţiuni binare şi contracte pe diferenţ

Autorităţile române intenţionează să restricţioneze comercializarea, distribuirea sau vânzarea de opţiuni binare şi contracte pe diferenţă (CFD), iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată o preocupare constantă cu privire la problematica distribuirii acestor instrumente financiare, a declarat, marţi, preşedintele ASF, Leonardo Badea.

‘Având în vedere obiectivul primordial al Autorităţii, acela de protejare a intereselor investitorilor, cu precădere a investitorilor de retail, şi înţelegând riscul pe care îl presupune investiţia în instrumente financiare complexe şi amploarea fenomenului CFD (contractelor pe diferenţă) pe perechi valutare şi al opţiunilor binare, ASF a manifestat o preocupare constantă cu privire la problematica distribuirii acestor instrumente financiare. De altfel, proiectul de lege ce transpune în legislaţia naţională prevederile MiFID II specifică în mod clar faptul că este interzisă distribuirea în România, cu titlu profesional, către unul sau mai mulţi clienţi de retail sau consumatori a opţiunilor binare, precum şi a oricăror instrumente financiare cu o scadenţă de maximum 48 de ore şi care implică un anumit efect de levier al cărui nivel va fi stabilit de ASF prin reglementări secundare”, a afirmat Badea.

Preşedintele ASF a menţionat, totodată, că, la ora actuală, există ţări membre din blocul comunitar care au introdus parţial restricţii sau interdicţii privind anumite instrumente financiare şi modalitatea de distribuire a acestora.

„În spaţiul european există state membre care au introdus parţial restricţii/interdicţii privind anumite instrumente financiare şi modalitatea de distribuire a acestora, iar în urma introducerii acestor dispoziţii a scăzut semnificativ numărul plângerilor înregistrate pe acest subiect. Decizia ESMA confirmă, astfel, decizia adoptată deja la nivel naţional de unele state membre, precum şi intenţia autorităţilor din România de restricţionare a distribuirii unor astfel de instrumente către retail’, a explicat Leonardo Badea.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) este de acord să interzică opţiunile binare şi să restricţioneze CFD-urile pentru a proteja investitorii individuali şi, de asemenea, a convenit asupra măsurilor privind oferirea de contracte financiare pentru diferenţă (CFD-uri) şi de opţiuni binare către investitorii individuali din Uniunea Europeană (UE).

Măsurile convenite cuprind: opţiuni binare – interzicerea comercializării, distribuţiei sau vânzării de opţiuni binare către investitorii individuali, şi contracte financiare pentru diferenţă – restricţionarea comercializării, distribuţiei sau vânzării de opţiuni binare către investitorii individuali.

ESMA poate introduce numai măsuri de intervenţie temporare, cu durata de trei luni, iar înaintea expirării acestui interval va analiza dacă trebuie extinse măsurile de intervenţie pentru încă trei luni.

Misiunea ESMA constă în creşterea protecţiei investitorului şi promovarea pieţelor financiare stabile şi ordonate. AGERPRES