Câteva sute de persoane, membri ai Federaţiei SANITAS, pichetează marţi, Ministerul Sănătăţii, aceştia fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă, precum şi de regulamentul de sporuri.
Protestării sună din vuvuzele, fluiere şi agită pancarte pe care scrie: „Orlando şi doamna Lia ne-au diminuat simbria”, „Decât să ne tăiaţi sporul, mai bine v-aţi lua zborul”, „Cu salariile dublate nu ne ajung banii de rate”, „Pân’ la salariul ce-aţi promis e o cale atât de lungă, că mii de ani i-ar trebui în cârduri să ajungă”, „De la voi nu vrem favoruri, vrem să nu tăiaţi din sporuri”, „toate s-au scumpit în ţară, alimentele, benzina, în aprilie luăm iară aceeaşi bani de chenzină”.
Preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat pentru AGERPRES că, în urma aplicării legii salarizării, vor fi cazuri în care categorii de personal cu pregătire mai puţină vor câştiga mai mult decât medicii şi asistenţii cu funcţii superioare.
„Sunt aceleaşi revendicări pe care le cerem de ani de zile. Legea salarizării, care se credea unitară, ne-a dezbinat şi dacă nu depăşim în sănătate plafonul de 30% s-ar putea să avem categorii profesionale cu foarte puţină pregătire, care vor câştiga mai mult decât medicii şi asistenţii cu funcţii superioare. Biologii şi farmaciştii au salarii diminuate începând cu 1 ianuarie. Aşteptăm regulamentul de sporuri, care nu apare, pentru că toate veniturile noastre depind de acel regulament”, a spus Huşanu.
Întrebat câte persoane pichetează Ministerul Sănătăţii, preşedintele SANITAS Bucureşti a răspuns că a primit aprobare pentru 200.
„Aprobare avem pentru 200 de persoane, dar estimez un număr mult mai mare. Avem deja colegi care sunt la discuţii, i-am lăsat să intre pe cei din ţară, pentru că vreau să se asigure cei din Ministerul Sănătăţii că problema nu este doar la Bucureşti, este în întreaga ţară şi oamenii ameninţă că vor ieşi în continuare până se rezolvă problemele, organizat sau spontan, dar oamenii vor ieşi. Astăzi nu pot fi discuţii favorabile, pentru că Ministerul Sănătăţii nu poate să rezolve problema. Ministerul Sănătăţii poate să rezolve doar regulamentul de sporuri şi sper să o facă, dar legea salarizării trebuie îndreptată, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sănătate să aibă veniturile crescute”, a mai spus sindicalistul. AGERPRES