Serviciile guvernamentale vor fi modernizate

Decretul dar şi legea pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” a fost publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial, informează MOLDPRES.

Documentul de peste 100 de pagini prevede acordarea de către instituțiile Băncii Mondiale a două împrumuturi: 15 milioane de dolari vor fi oferite de Asociația Internațională pentru Dezvoltare și 5 milioane de dolari vor fi alocate de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Alte 2,43 de milioane de dolari vor fi alocate activităţilor aferente realizării proiectului.

Implementarea proiectului de modernizare a serviciilor guvernamentale va contribui la eliminarea serviciilor publice depăşite de timp și la comasarea mai multor servicii, pentru sporirea calității acestora conform așteptărilor cetățenilor. Totodată, va fi facilitat accesul la serviciile publice la nivel local prin canale digitale, va fi redus numărul de documente necesare, precum și durata de prestare a serviciilor publice.

Termenul limită pentru intrarea în vigoare a acordurilor este de 120 zile de la data semnării acestora. Perioada prevăzută pentru implementarea proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” este până la 30 iunie 2023, iar termenul de valabilitate a acordurilor este de 20 de ani de la data semnării acestora.

Acordul mai stabileşte că agențiile guvernamentale și ministerele de resort vor beneficia de asistență tehnică pentru digitalizarea serviciilor, precum și pentru conformitatea capacităților instituționale. Cetățenii și afacerile locale vor obține beneficii directe, dedicând mai puțin timp, eforturi și resurse în accesarea serviciilor guvernamentale esențiale.