Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis, luni, să admită acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare şi s-o excludă pe Camelia Bogdan din magistratură, decizia putând fi atacată la completul de 5 judecători al instanţei supreme.
Potrivit ordinii de zi soluţionate a şedinţei Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a CSM de luni, 2 aprilie, magistraţii au decis să admită acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi să o excludă pe Camelia Bogdan din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera o din Legea 303/2004, respectiv pentru nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
Decizia Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară poate fi contestată la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat, pe 13 decembrie 2017, sancţiunea excluderii din magistratură în cazul Cameliei Bogdan, înlocuind-o cu mutarea disciplinară, pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu 15 ianuarie 2018, decizia instanţei de atunci fiind definitivă. Decizia a venit după ce Camelia Bogdan a contestat decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a hotărât, pe 8 februarie 2017, excluderea din magistratură a acesteia.
Camelia Bogdan este unul dintre cei doi judecători care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul referitor la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).
Decizia Secţiei pentru judecători a fost luată ca urmare a unor acţiuni introduse pe rolul Inspecţiei Judiciare. Juriştii au stabilit că magistratul a săvârşit o abatere disciplinară în condiţiile în care Camelia Bogdan ar fi mers într-un sejur, în cadrul căruia ar fi predat funcţionarilor din Ministerul Agriculturii, în perioada în care avea spre soluţionare dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte civilă.
MEDIAFAX