Încrederea cetățenilor în justiția din Republica Moldova a crescut în ultimii ani. Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Pavel Filip pentru un ziar din România, transmite MOLDPRES.
„Ceea ce se întâmplă în justiție ține foarte mult de percepție. I-am rugat pe colegii care se ocupă de măsurători și sondaje ca atunci când adresează întrebarea despre cum vedeți că s-au schimbat lucrurile în justiție, să întrebe oamenii dacă au interacționat cu justiția sau nu. Am fost plăcut surprins să văd că cei care au relaționat cu aceasta au spus că lucrurile s-au schimbat puțin spre bine. Cei care nu au avut nici o tangență au spus că lucrurile stau foarte rău. Asta ne spune că se judecă la nivel de percepție și ce se aude din mass-media”, a menționat Filip.
Șeful Cabinetului de miniștri s-a arătat convins că lucrurile merg în direcția corectă. „Îmi aduc aminte că la începutul mandatului, în aprilie 2016, a fost făcut un sondaj unde se arăta că încrederea în justiţie este de 7-8%. După un an de zile, încrederea în justiţie a ajuns la 24%. Era foarte joasă, dar a crescut de trei ori. Este foarte important să punem în aplicare toate reformele pe care ni le-am propus. Ce poate să facă Guvernul în acest sens? Să elaboreze proiectele de legi şi să le promoveze în Parlament. În linii mari, am făcut acest lucru. Am aprobat o lege cu privire la procuratură şi în prezent există procuraturi specializate, cea anticorupţie şi cea a crimelor organizate şi cauze speciale. La fel, a fost făcută şi reforma judecătorească, prin aprobarea hărții judecătoreşti. Totuși, nu ţine doar de aplicarea unor legi, ţine de punerea în aplicare în mod corect a acestor legi şi de conştiinţa celor care lucrează în acest domeniu”, a afirmat Pavel Filip.
De asemenea, Premierul a remarcat că, în prezent, „cadrul legal le oferă judecătorilor și procurorilor o independenţă absolut suficientă, iar declaraţiile despre o independenţă insuficientă sau de o influenţare a judecătorilor şi procurorilor sunt puţin exagerate”.