Proiectul privind extinderea UPU de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, supus aprobării consilierilor judeţeni

Consilierii județeni ieşeni se vor întruni vineri, 13 aprilie, într-o ședință extraordinară cu privire la documentația tehnico-economică și cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului  “Extinere și dotare unitate funcțională regională de urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria”.
Investiția vizează extinderea clădirii în care își desfășoară activitatea Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul “Sf. Maria” și modernizarea căilor de acces. Potrivit documentaţiei tehnice, care însoţeşte proiectul de hotărâre, noua construcție va avea o suprafață de 2.281 de metri pătrați și va cuprinde spații pentru primirea și trierea pacienților, cameră de resuscitare, spațiu pentru decontaminare, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități, spații tehnice și sală de așteptare. Noul corp de clădire va fi dotat cu centrală pentru detecția incendiilor, iar pe acoperiș va fi amenajat un helipunct pentru urgențele majore.
Suma necesară pentru implementarea proiectului este de 121.476.139 de lei. Consiliul Județean (CJ) Iaşi va contribui cu suma de 27.381.173 de lei, diferența urmând să fie asigurată din fonduri europene nerambursabile. Cererea de finanțare va fi depusă în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale.  Anual, în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalului de Copii “Sf. Maria” sunt tratați aproximativ 40.000 de pacienți. În prezent, secția funcționează într-un spațiu de 98 de metri pătrați, insuficient pentru desfășurarea în condiţii moderne a actului medical. (E.M.)