Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat campania de educare și informare a cetățenilor „Democrația contează”. În cadrul acesteia, persoanele vor fi familiarizate cu noul sistem electoral mixt, transmite MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele CEC, Alina Russu, a specificat că acțiunea are drept scop creșterea interesului cetățenilor pentru procesele electorale și ridicarea nivelului de activism civic. „Campania este realizată în contextul modificărilor făcute la legislația electorală anul trecut și a necesității informării cetățenilor privind sistemul electoral mixt, ce va fi utilizat pentru organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Strategia de comunicare pune un accent deosebit pe informarea directă a alegătorilor, inclusiv a celor din Diasporă. Acțiunea se va desfășura pe parcursul întregului an”, a spus Russu.
Campania de informare vizează subiecte precum noile modificări ale Codului Electoral, noile proceduri electorale, importanța participării la vot, rolul funcționarilor electorali, liderilor locali și al diasporei etc. În cadrul acesteia, vor avea loc întrevederi cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai serviciilor desconcentrate, dar și cu alegătorii pentru a explica mecanismul următoarelor alegeri parlamentare.
„În total, vor fi organizate întâlniri în cel puțin 16 circumscripții electorale, fiind invitați peste 8 000 de participanți din toată țara. În cadrul întâlnirilor vor fi distribuite un șir de materiale informative. De asemenea, vor fi organizate o serie de activități pentru tinerii alegători: instruiri electorale și lecții tematice în instituțiile de învățământ din țară. La fel, pe parcursul lunii aprilie, la toate punctele de trecere a frontierei, vor fi distribuite cetățenilor, care vin și pleacă din țară, pliante informative privind noul sistem electoral, procedura de alegeri peste hotare etc. Campania include și un program de granturi pentru asociațiile obștești. Astfel, vor fi oferiți 120 mii de dolari pentru 12 ONG-uri, care vor organiza campanii de informare și educare civică”, a afirmat conducerea CEC.
De asemenea, sunt planificate realizarea a 15 spoturi video, dintre care cinci vor fi motivaționale.
Acțiunea este realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.