Breaking News

Deputaţii europeni şi-au exprimat joi preocuparea în legătură cu reducerea ratei vaccinării în Europa

Deputaţii europeni şi-au exprimat joi preocuparea în legătură cu reducerea ratei vaccinării în Europa şi au făcut apel la o mai mare transparenţă în producerea de vaccinuri, pentru restabilirea încrederii europenilor, relatează AFP.

”Reticenţa crescândă şi din ce în ce mai răspândită este preocupantă şi au existat deja consecinţe, precum epidemiile de rujeolă, care ar fi putut fi evitate în unele ţări”, au subliniat eurodeputaţii, reuniţi la Strasbourg, într-o rezoluţie adoptată prin ridicare de mâini.

De la începutul lui 2016, 57 de decese survenite din cauza rujeolei au fost semnalate în Uniunea Europenă, majoritatea din România, Italia, Grecia şi Germania.

În textul rezoluţiei lor, deputaţii europeni subliniază că vaccinarea permite evitarea a circa 2,5 milioane de decese pe an în lume şi ar putea contribui la reducerea rezistenţei la tratamente cu antibiotice.

”O mai mare transparenţă în materie de producere şi de evaluare a vaccinurilor şi adjuvanţilor lor, de finanţare a programelor de cercetări independente şi potenţiale efecte secundare ale vaccinurilor va contribui la restabilirea încrederii în vaccinare”, sunt de părere eurodeputaţii.

Potrivit lor, ”cercetătorii trebuie să declare orice conflict de interese” şi, în caz de conflict de interese, ”trebuie excluşi din comisiile de evaluare”, au subliniat ei.

În afară de o mai bună armonizare a calendarului de vaccinare pe cuprinsul Uniunii Europene, eurodeputaţii propun de asemenea ”deschiderea unui dialog ştiinţific şi factual cu societatea civilă în scopul de a combate informaţiile nesigure, înşelătoare şi neştiinţifice referitoare la vaccinare”.

Parlamentul European le-a cerut totodată statelor membre să facă achiziţii comune de doze de vaccinuri pentru a le reduce costul, considerând ”nejustificat faptul ca preţul unui pachet complet de vaccinuri pentru un copil să fie de 68 de ori mai mare în 2014 decât în 2001”.

Comisia Europenă trebuie să prezinte în cel de-al doilea trimestru din 2018 ”o iniţiativă ce vizează întărirea cooperării privind maladiile evitabile prin vaccinare”.AGERPRES